Muškarci više “profitiraju” od braka nego žene, dodaju stručnjaci

Tajna srećnog braka je konstantna tema za razmišljanje, ali i za istraživanje.

Upravo smo pronašli smo jednu veoma zanimljivu studiju, čiji zaključak kaže – što je žena zadovoljnija zajednicom u kojoj živi, i muž će biti srećniji. Prostije rečeno, važnije je da žena bude srećna, jer njena sreća u braku “vuče” i sreću za muškarca!

Naučnici kažu da se ovakav zaključak zasniva na ženskoj psihologiji. Naime, ako je brak srećan i uspešan, žene će činiti sve više i više za svog partnera i zajednicu, što naravno ima pozivine efekte i na život muža.

U studiji su naučnici analizirali 394 para koji su u proseku bili u braku 39 godina. Generalno, svoje zadovoljstvo su ocenjivali peticom od ukupno 6 podeoka na skali, što je veoma visoka ocena.

Što je najzanimljivije, muškarci su ocenjivali brak višom ocenom u odnosu na žene, zbog čega su stručnjaci zaključili – ako je žena srećna, muškarac je još srećniji.

Studija je pokazala i da žene postaju manje srećne ukoliko se njihov partner razboli, dok se nivo sreće kod muškaraca ne menja ukoliko se razboli žena.

Objašnjenje je jednostavno – žena se uvek brine o muškarcu kada se on oseća loše, što je za dame izuzetno stresno, ali sve izdrže na nogama. Sa druge strane, kada se žena razboli, ona se najviše oslanja na ćerku ukoliko je ima, kako muškarac ne bi osetio stres koji je njoj već poznat.

Profesor Pol Dolan u svojoj knjizi “Srećni do kraja života: Izbegnite mit savršenstva” takođe kaže da muškarci više “profitiraju” od braka nego žene.

“Udate žene žive kraće zbog bračnog stresa, dok oženjeni muškarci žive duže”, kaže Dolan, pozivajući se na zvanične podatke.

Ovi podaci pokazuju da bi parovi mogli da poboljšaju svoj odnos najviše kada bi i muž i žena razmotrili potrebe onog drugog tokom bolesti i drugi poteškoća. Da bi živeli srećno do kraja života, oba partnera moraju da pokazuju ljubav i brigu o onom drugom.

Zaključak studije zvanično potvrđuje – sreća muškarca nema isti uticaj na kvalitet braka, dok nedostatak osećaja sreće kod žena i te kako može da bude destruktivan kada je u pitanju brak.

Dakle, čini se da možda postoji pravilo koje vodi do uspešne i dugovečne zajednice muškarca i žene, a ono glasi: Srećna žena, srećan brak!

Izvor: stil.kurir.rs