Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković organizovao je prijem za delegaciju kompanije  “GOLDEN FISH GROUP” iz kineskog grada Šićiazuanga u kojoj su bili internacionalni direktor kompanije Ksiaoran Liu i asistent predsjednika Liu Fend Jiao.

Na sastanku su bili prisutni i predstavnici ” Prijedor-puteva” i “Fortis grupe”.
” Bilo mi je zadovoljstvo da upoznam osnovne reference ove kineske kompanije i sagledam mogućnosti i modalitete saradnje”, rekao je Đaković nakon sastanka.
On je pojasnio da su oni zainteresovani za izgradnju fabrike boja koje su na bazi vode, koje nisu ekološki štetne i da bi tako zaposlili određeni broj radnika.
” U razgovoru sam shvatio da smo mi njima ovdje interesantni jer smo na granici sa EU što je za njih mogućnost da dalje razvijaju tehnologiju i tržište upravo na granici sa EU”, rekao je Đaković.

Direktor ” Prijedor- puteva” Radenko Crnogorac pojasnio je da je u pitanju kineska kompanija koja se bavi proizvodnjom boja i lakova i ovo nije prva kompanija sa kojom imaju pokrenute određene inicijative te se nadaju se da će u narednom periodu od jedne do tri godine doći do realizacije ovog projekta.
“Oni su se nama obratili i mi smo im pokazali svoje resurse, a ono što smo danas željeli je da omogućimo i gradu Prijedoru da učestvuje u ovom projektu i smatramo da bi to bilo dobro i značajno za naš grad.Grad bi mogao da pomogne u rješavanju problema zemljišta, hale i insfrastrukture , a sve je vezano za neku buduću priču da bi ta proizvodnja mogla, iz ovog dijela Evrope, da pokriva čitavu EU . Po njima, BiH se nalazi na tom nekom njihovom projektovanom putu svile i sigurno će to njima omogućiti da zajedno sa svojom upravom i sa vlastima u Kini da daju prioritet realizaciji ovog projekta”, izjavio je Crnogorac.
Direktor ove kineske kompanije Ksiaoran Liu izjavila je kratko da se nadaju da će u budućnosti imati zajednički biznis sa Fortis grupom i da će Gradska uprava biti dio ovog projekta.
Gosti su uputili i poziv gradonačelniku i predstavnicima ” Prijedor-puteva” i “Fortis grupe” da budu njihovi gosti u Kini i da se na licu mjesta upoznaju sa tehnologijom takve proizvodnje , a da će u bliskoj budućnosti uputiti pismo namjere o mogućnostima privredne saradnje.
Sastanku je prisustvovao i Igor Gvero, direktor kompanije “Gveroni sport”d.o.o. koji je uoči ovog susreta predstavnike Gradske uprave i gradonačelnika upoznao sa detaljima ove potencijlne poslovne saradnje sa pomenutom kineskom kompanijom-planirani kapacitet u izgrađenoj fabrici iznosio bi 100.000 tona godišnje.Fabrika bi se gradila u partnerstvu sa “Prijedorputevima” uz podsticaj grada Prijedora.

prijedorgrad.org