Predsednik FS BiH se direktno umiješao u unutrašnje stvari FS Republike Srpske

Iako je većina delegata Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske, njih šest od ukupno deset, na vanrednoj sednici koju su sazvali, tražilo da predsednik Mile Kovačević podnese ostavku, a čak 43 od 55 delegata Skupštine FSRS podnelo zahtev za vanrednu sednicu i njegovo razrešenje, advokat iz Gradiške nije se povukao bez obzira što ga matična baza više ne želi za prvog čoveka.

“Stav predsednika je bio jasan da ostavku ne želi podneti, jer nije prekršio ni jednu statutarnu odredbu”, stoji u objašnjenju na zvaničnom sajtu FSRS.

Nakon sednice “fudbalske vlade” u Banjaluci oglasio se i generalni sekretar FSRS Goran Ćejić odgovorom većini delegata Skupštine entitetskog Saveza u kojem je naveo da ne postoje formalno-pravne osnove, niti Statutarno uporište, da sednica najvišeg tela, na kojoj bi trebalo da sa dužnosti bude razrešen predsednik Mile Kovačević, bude sazvana i odbio je takvu mogućnost (po Statutu FSRS generalni sekretar obavlja poslove oko pripreme sednica Skupštine).

To znači da su predsednik i gen-sek Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević i Goran Ćejić ignorisali pravno tumačenje komisije za propise matičnog Saveza, u kojem obavljaju dve najviše i najodgovornije funkcije, a oslonili su se na stav Pravne komisije Fudbalskog saveza BiH i dopis Nihada Hodžića, vršioca dužnosti izvršnog direktora Sektora za administraciju “krovnog” Saveza. Doduše, njih dvojica su se prvo i obratili FS BiH, preskočivši tela i organe FSRS, a pitanje Komisiji za propise FSRS uputili su četrnaest dana nakon obraćanja Savezu iz Sarajeva u kojem glavne konce vuče kadar iz SDA predvođen generalnim sekretarom Adnanom Džemidžićem (izabran na ovu funkciju zahvaljujući glasovima delegata Izvršnog odbora FS BiH iz Republike Srpske).

Juče je u javnost izašao još jedan dokument s potpisom predsednika FS BiH Elvedina Begića, koji je na ovoj funkciji ostao 2016. godine zahvaljujući neprirodnom paktu sa FSRS i njegovim predsednikom Milom Kovačevićem. Naime, Begić se direktno umešao u unutrašnje stvari Fudbalskog saveza Republike Srpske, stao u zaštitu advokata iz Gradiške i podržao mišljenje Pravnog komiteta FS BiH, čime je automatski, poput Kovačevića i Ćejića, devalvirao, omalovažio i ponizio FSRS.

Naime, u tom dokumentu datiranom na 22. avgust ove godine piše:

“Na osnovu člana 35. Statuta Fudbalskog saveza BiH Izvršni odbor FS BiH na 37. redovnoj sednici održanoj dana 22. avgusta u sarajevu donosi sledeći zaključak:

Ivršni odbor FS BiHprihvata mišljenje Pravnog komiteta FS BiH doneseno na sednici ovog Komiteta održanoj dana 21. avgusta, a vezano za dopise Fudbalskog saveza Republike Srpske od dana 16. avgusta.

U obrazloženju piše ovo: Na osnovu dostavljenih dopisa iz Fudbalskog saveza Republike Srpske od dana 16. avgusta 2019. godine Pravni komitet FS BiH je održao sednicu 21. avgusta 2019. godine na kojoj je doneo mišljenje u vezi sa upitom iz FSRS. Nakon provedene diskusije na sednici Izvršnog odbora mišljenje pravnog komiteta je prihvaćeno, te Izvršni odbor donosi zaključak kao u dispozitivu.”

Begićevo direktno zadiranje u unutrašnje stvari Fudbalskog saveza Republike Srpske je, u najmanju ruku, drsko i nije korektno, baš kao i Izvršnog odbora FS BiH, jer entitetski Savez ima i svog predsednika, i svoj Izvršni odbor, i tela i komisije i svoju Skupštinu. Međutim, mnogo više brine činjenica da su predstavnici iz Republike Srpske delegirani u tela i organe zajedničkog Saveza, predvođeni Milom Kovačevićem i “ćatom” Goranom Ćejićem, najblaže rečeno, zaboravili odakle dolaze, ili su ih ponela svetla velike pozornice, pa su prekrižili svoju bazu, automatski nipodaštavajući i marginalizujući FSRS zahvaljujući kojem su i stigli u Sarajevo. Koga i šta oni predstavljaju, u čijem interesu, i šta je krajnji cilj sve ove igre?

Nije logično, ni etički, da Mile Kovačević i Goran Ćejić Komisiju za propise saveza čiji su funkcioneri sklone u stranu, a da se “hvataju” za stav Pravnog komiteta FS BiH. Takođe, nije ni moralno da Izvršni odbor FS BiH brani nekoga koga ne želi njegova baza, ni članovi njegove “fudbalske vlade”. Da li to Republika Srpska, u fudbalskom smislu, dobija svog Bogića Bogićevića?

Sam sebe podržao

Izvršni odbor FS BiH je prihvatio zaključak Pravnog komiteta FS BiH da Mile Kovačević ne može da bude razrešen dužnosti predsednika FSRS. S obzirom da je advokat iz Gradiške član “fudbalske vlade” iz Sarajeva postavlja se logično pitanje: da li je Kovačević glasao sam za sebe da ne bude razrešen dužnosti predsednika iako to većina u Republici Srpskoj traži i želi?

Kome će račun položiti i ostali članovi IO FS BiH iz srpskog entiteta: Dragan Kulina (Istočno Sarajevo), Ranko Vučković (Prijedor), Zlatko Spasojević (Doboj) i potpredsednik FS BiH Milorad Sofrenić (Bijeljina)?

Ćiro: Begića za selektora

FS BiH je potresao i neuspeh u kvalifikacijama za EP 2020. godine, te ostavka selektora Roberta Prosinečkog. Miroslav Ćiro Blaževuić, bivši selektor “Zmajeva” je, na pitanje koga umesto prosinečkog, odgovorio:

-Begića. Predsednika Dinu Begića. Dino Begić neka preuzme ekipu, jer je puno grešaka napravio, pa neka sada napravi još jednu!

Zeljković na udaru

Na vanrednoj sednici IO FSRS koju su zakazali potpredsednici Dušan Marković (Bijeljina) i Milorad Lale (Istočno Sarajevo), kao i članovi Mirko Milošević (Zvornik), Dragan Aranđić (Šamac), Mladen Kršić (Doboj) i Vico Zeljković (Banjaluka) predsednik FSRS Mile Kovačević je ovog poslednjeg “označio” kao “kolovođu” pokretanja njegovog razrešenja. Čak je i “obećao” Zeljkoviću da će protiv njega podignuti sav pravni i disciplinski mehanizam, kao što je to radio u prošlosti sa Stankom Vujkovićem, Slobodanom Tešićem, Draškom Ilićem…

Vico Zeljković je predsednik Područnog FS Banjaluka i FK Borac, najvećeg i najpoznatijeg kluba u Republici Srpskoj. Da li to Kovačević udarom na Zeljkovića želi ponovo da omalovaži Banjaluku i njenu, ali i sportsku ikonu Republike Srpske, koje nikada, za ovih 12 godina vladavine u FSRS, nije poštovao, niti cenio?

Sportski žurnal