Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, odbornici DNS, te načelnici odjeljenja napustili su 28. sjednicu grada Prijedora.

Odbornici iz nove skupstinske većine, čiji dio nije više DNS, smatraju da ovaj potez ne ide u korist rada lokalnog parlamenta, te da bi gradonačelnik trebalo da bude gradonačelnik svih građana, a ne članova DNS.

Odbornici nove skupstinske većine nastavili su sjednicu aktuelnim časom, te upućuju pitanja za gradonačelnika i odjeljenja čiji su načelnici napustili sjednicu.

Zamjenica šefa Kluba odbornika DNS Valentina Sovilj podsjetila je da je Vlada Republike Srpske osporila četiri akta koje je prijedorski parlament donio u februaru ove godine i uputila ih na upravni postupak, a da je Skupština grada mimo odluke Vlade te akte na sjednici održanoj 4. septembra ukinula.

– Vlada se nije očitovala u roku od dva dana, koliko je zakonom predviđeno, što znači da su svi prethodni zaključci na snazi i da treba pokrenuti upravni spor. Mi nemamo informaciju da li je pokrenut. Ako jeste, treba da ga sačekamo, ako nije, onda će pravobranilac obrazložiti zašto nije pokrenuo, a bio je ovlašten – rekla je Soviljeva novinarima u Prijedoru nakon napuštanja sjednice.

Ona je podsjetila da već postoji sudska presuda zbog nezakonitih odluka Skupštine grada, da je o njoj trebalo raspravljati i da time što se ona ignoriše i ne stavlja na dnevni red ne znači da će prestati da postoji.

– Snaga mišića ne znači i snagu zakona. Odluka je da ne prisustvujemo, jer bismo svojim prisustvom dali legitimitet u daljem srljanju, padu i nezakonitosti. Upozorili smo odbornike, a evo već osam mjeseci, možda i više, krijući se uporno iza interesa naših građana, dešavaju se nezakonitosti – rekla je Soviljeva.

Sjednicu su napustili i tri načelnika odjeljenja i gradonačelnik Milenko Đakaović koje je rekao da nije dovoljan broj ruku nego da se mora voditi računa o zakonitosti.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

– Ovo prije svega upućujem odbornicima i predsjedništvu Skupštine, a posebno ljudima koji su zaduženi da se bave zakonitošću rada Skupštine – rekao je Đaković.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dalibor Pavlović rekao je da gradonačelnik i načelnici odjeljenja treba da su gradonačelnik i načelnici svih građana, a „ne samo DNS-a“.

Odbornik SDS-a Ratko Stojić rekao je da je 23. godinu odbornik i da je bilo i kriza i sukoba, a da nikada nije niko na ovakav način napustio zasjedanje i da su se problemi uvijek rješavali dogovorom.

Jedina tačka usvojenog dnevnog reda na današnjoj sjednici je Prijedlog rješenja o izmjeni rješenja o izboru Komisije za izbor i imenovanja Skupstine grada Prijedora.

Izvor: Srpskainfo