Klub odbornika DNS-a napustio je danas sjednicu Skupštine grada Prijedora zbog, kako su naveli, višemjesečnih nezakonitosti u gradskom parlamentu.
Zamjenik šefa Kluba odbornika DNS-a Valentina Sovilj podsjetila je da je Vlada Republike Srpske osporila četiri akta koja je prijedorski parlament donio u februaru i uputila ih na upravni postupak, a da je Skupština grada, mimo odluke Vlade, te akte ukinula na sjednici održanoj 4. septembra.

“Vlada se nije izjasnila u roku od dva dana, koliko je zakonom predviđeno, što znači da su svi prethodni zaključci na snazi i da treba pokrenuti upravni spor za koji nemamo informaciju da li je pokrenut. Ako jeste, treba da ga sačekamo, ako nije, onda će pravobranilac obrazložiti zašto nije pokrenuo, a bio je ovlašten”, rekla je Soviljeva novinarima u Prijedoru nakon napuštanja sjednice.

Ona je podsjetila da već postoji sudska presuda zbog nezakonitih odluka Skupštine grada i da je o njoj trebalo raspravljati, a da to što se ona ignoriše i ne stavlja na dnevni red – ne znači da će prestati da postoji.

“Snaga mišića ne znači i snagu zakona. Odluka je da ne prisustvujemo jer bismo svojim prisustvom dali legitimitet u daljem srljanju, padu i nezakonitosti. Upozorili smo odbornike, a evo već osam mjeseci, možda i više, krijući se uporno iza interesa naših građana, dešavaju se nezakonitosti”, rekla je Soviljeva.

Sjednicu su napustila i tri načelnika odjeljenja i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je rekao da nije dovoljno imati samo broj ruku, nego treba voditi računa o zakonitosti.

“Ovo prije svega upućujem odbornicima i predsjedništvu Skupštine, a posebno ljudima koji su zaduženi da se bave zakonitošću rada Skupštine”, rekao je Đaković.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dalibor Pavlović rekao je da gradonačelnik i načelnici odjeljenja treba da su gradonačelnik i načelnici svih građana, a “ne samo DNS-a”.

Odbornik SDS-a Ratko Stojić rekao je da je 23 godine odbornik i da je bilo kriza i sukoba, a da nikada niko nije na ovakav način napustio zasjedanje, te da su problemi uvijek rješavani dogovorom.

Rukovodstvo Skupštine grada najavilo je izjave za novinare nakon zasjedanja.