Banjaluka se gradi, diplome se provjeravaju, pravda nastavlja da se traži, nacionalne tenzije se dižu, a NATO se i dalje brani i napada… Sve ovo ukazuje samo na jedno – ljeto je prošlo, a predizborna kampanja je počela.

Iako je do lokalnih izbora 2020. ostalo još više od godinu dana, sudeći po aktivnostima političkih partija, niko ne želi da gubi vrijeme.

Stručnjaci već godinama govore da kampanja u Bosni i Hercegovini nikada ne prestaje, a primjera za to je i ove godine bezbroj. Opozicija u Srpskoj uveliko radi. Svakodnevno su na terenu, bave se problemima građana, a i priča oko provjera diploma svih zaposlenih u javnom sektoru je u jeku.

Vladajuća koalicija započinje svoje kampanje, dok se na nivou dražave uveliko priča o političkom Sarajevu. Ni političari iz FBiH ne gube vrijeme, dodvoravanje glasačima i tamo je uveliko počelo, što se može vidjeti i po izjavama lidera SDA, Bakira Izetbegovića.

Tojagić: Počelo je

Stručnjaci kažu i da je priča oko NATO puta idealno poslužila kao početak velike kampanje za branioce nacionalnih interesa.

– Kampanja je definitivno počela, a negdje u fokusu su opet te nacionalne priče: Sarajevo i NATO. Drugi se bave ljudskim temama poput diploma i svakodnevnih problema građana, a treći će se opet baviti teranjem pravde i traženjem krivaca – objašnjava ukratko politikolog Nebojša Tojagić.

Dodaje da se početak kampanja posebno vidi u Banjaluci, jer su tu sve karte otvorene i zna se ko će biti kandidati za gradonačelnika.

Foto: screenshot N1/RAS Srbija

Nebojša Tojagić

– Evidentno je da su i jedni i drugi shvatili suštinu i značaj – da u narednim izborima Banjaluka, prevashodno zbog republičkih izbora, ima veliki značaj. Vidimo i da se najavljuju veliki radovi u Banjaluci, projekti se privode kraju, a neki drugi pompezno najavljuju. Međutim, upitno je da li će jedna i druga strana imati volje i kapaciteta da to sve do kraja urade. Upitno je i koliko će građanima da dosadi sve ovo kada dođe red na izbore – objašnjava Tojagić.

On kao primjer dobre kampanje navodi mladog PDP-ovog Draška Stanivukovića, naglašavajući da to može imati kontraefekat

– Imamo situaciju da Stanivuković, koji je, ako gledamo rezultat, imao odličnu priču na prethodnim izborima, može da postane dosadan ljudima ako nastavi ovako. Njegova kampanja može otići u potpunu suprotnost od prošle, koja je bila zanimljiva, intrigantna i ukazivala na probleme građana – objašnjava on, dodajući da bez kontrole izbora od strane opozicije teško može da se očekuje neki rezultat, navodeći primjer Teslića.

Vuković: Borba za vlast radi vlasti

Šta sve zbrka oko izbora, čak i onda kad su izbori daleko, govori o nama, objasnio je profesor sociologije i politički analitičar Drago Vuković. On smatra da živimo u društvu koje je veoma politizovano i daleko od uređenih demokratskih društava.

– U svim uređenim demokratskim društvima političke kampanje su profilisane i vremenski određene bez ikakvih odstupanja. To se radi u toku mjesec ili dva, a poslije toga izabrani predstavnici napuštaju kampanje i posvećuju se radu institucija u kojima su izabrani – objašnjava Vuković.

Naglašava da u demokratskim društvima ovakve kampanje ne postoje.

– One postoje samo u neuređenim, podijeljenjim i politizovanim društvima. Kod nas kampanja traje četiri godine. Čim se završe jedni izbori počinje kampanja za druge izbore – objašnjava on.

Foto: ATV

Drago Vuković

Profesor Vuković poredi ovu situaciju izrekom „da zima u Han Pijesku traje 12 mjeseci“.

– To što su političke stranke stalno u kampanji i što se stalno bore za vlast je indikator stanja društva, indikator odvojenosti političkih stranaka od ljudi i odvojenosti lidera od problema s kojima se građani susreću. Stalna kampanja je najozbiljnji pokazatelj borbe za vlast pod svaku cijenu – objašnjava on i dodaje: – Borba za biti ili ne biti, strah od gubljenja vlasti na ovim prostorima je velika, a to gubljenje vlasti donosi mnogo negativnih posljedica. Ostaje se bez privilegija, dobrih prihoda, bez prilika da se bavi kriminalom i korupcijom, bez zloupotrebe položaja, nepotizma… Zato je ta borba grčevita i zato se mi stalno nalazimo u političkim kampanjama.

On naglašava da su kampanje i političke stranke postale cilj same sebi.

– To je borba za vlast radi vlasti. Uzmite bilo koju političku instituciju u BiH. Naprimjer, Predsjedništvo BIH. To su tipično politikantske izjave, od toga da li je neko otišao Pediju na pomen, pa do ostalih komentara… Postoji nešto za šta sam mislio da je prevaziđeno poslije Tita, kad je on bio predsjednik svega, a to je Zvizdić, koji predsjedava i zakonodavnom i izvršnom vlasti. To vam je 21. vijek i demokratsko društvo. To nema nigdje na svijetu – zaključio je Vuković.

Dupli izbori?

Politikogol Nebojša Tojagić smatra da bi se, po svemu sudeći, sljedeće godine mogli dogoditi dupli izbori.

– Istina je da je prerano je govoriti o tome svemu, ali činjenica je da vlast na nivou Bosne i Hercegovine još nije formirana i pored silnih dogovora i datuma. Gledajući to, nije nerealno očekivati da se prvi put desi da naredne godine imamo i opšte izbore, jer je suludo da još tri godine čekamo da se formira flast. Za ovih  godinu dana nisu uspjeli ni da se približe vlasti – rekao je Tojagić.

Srpskainfo