Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je da je istraživanje prema kojem se čak 45 odsto Hrvata zalaže za upotrebu ustaškog pozdrava “Za dom spremni” dokaz da je većina Hrvata ustaški orijentisana.

Linta je naveo da se, prema istraživanju agencije “Promocija plus”, 16 odsto Hrvata zalaže za upotrebu pozdrava “Za dom spremni” u grbu HOS-a i na spomenicima ubijenim hosovcima koji su bili otvorene ustaše, dok se za zabranu upotrebe tog pozdrava u javnosti izjasnilo svega 30 odsto ispitanika, među kojima je, kako je naveo, sigurno i jedan broj Srba i pripadnika nacionalnih manjina.

– Јasno se može zaključiti da više od 60 odsto Hrvata ima pozitivan odnos prema ustaškom pozdravu “Za dom spremni”, pod kojim je izvršen genocid nad Srbima, Romima i Јevrejima u NDH i brutalno etničko čišćenje srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske, zapadne Hercegovine i zapadnokrajiških opština tokom devedesetih godina prošlog vijeka i tom prilikom počinjeni brutalni zločini – rekao je Linta

Linta je podsjetio da je istraživanje zagrebačkog Instituta društvenih nauka iz 2015. godine pokazalo da čak 71 odsto učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj smatra da genocidna NDH nije bila naci-fašistička tvorevina, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

– Mladi Hrvati su sramnu priču o NDH kao pravoj državi hrvatskog naroda naučili u porodici, školi, crkvi, na Hrvatskoj radio-televiziji, ustaškim portalima, na kocertima Tompsona – naveo je Linta.

SRNA/RTRS