Predsjednik Skupštine grada Prijedora Ajdin Mešić izjavio je danas da je potpuno pravo odbornika ili klubova da se napuštanjem sjednica izjasne o radu Skupštine i daju na neki način svoje mišljenje.
“Smatram da su odbornici trebali ostati, ako ništa, do zaključenja same tačke, do samog prijedloga dnevnog reda. Ukoliko se nisu slagali, mogli su i nakon toga napustiti”, rekao je Mešić novinarima nakon sjednice koju je Klub odbornika DNS-a napustio.

Na pitanje zašto je, nakon što su izašli odbornici DNS-a i nakon pauze, predložio dopunu dnevnog reda tačkom kojom je na prošloj sjednici ova stranka pokušala isto da uradi, ali nije dobila podršku, kao ni Mešić danas, predsjednik gradske Skupštine rekao je da je to pitanje “tehničke prirode” i da “predsjednik ima pravo da dopuni dnevni red”.

Riječ je o presudi Okružnog suda u Prijedoru od 28. juna donesenoj u korist jednog od razriješenih članova Odbora za žalbe grada Prijedora, kojom je naloženo Skupštini grada da poništi akt kojim su članovi ovog odbora razriješeni dužnosti, te da nadoknadi troškove upravnog spora.

U presudi se navodi da je sporno rješenje Skupštine grada nepravilno, manjkavo, nepotpuno i paušalno.

“Poštujemo odluke suda i smatram da bi ih svi trebali poštovati”, dodao je Mešić.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dalibor Pavlović obratio se nakon sjednice medijima u ime, kako je rekao, skupštinske većine.

“Mi u skupštinskoj većini smo iznenađeni i razočarani odlaskom gradonačelnika i tri načelnika odjeljenja. Nismo iznenađeni odlaskom kolega odbornika /DNS-a/ kojih je danas bilo pet, koji u suštini nisu ništa mogli ni promijeniti, a gradonačelnik se ovim činom svrstao na stranu glasača i članova DNS-a”, rekao je Pavlović i dodao da su isto postupili i načelnici odjeljenja.

Klub odbornika DNS-a napustio je danas sjednicu Skupštine grada Prijedora zbog, kako su rekli, višemjesečnih nezakonitosti koje se dešavaju u ovom tijelu i zbog toga što ne žele svojim prisustvom davati “legitimitet u daljem srljanju, padu i nezakonitosti”.

Oni su nezadovoljni time što Skupština grada nije sačekala upravni spor koji je naložila Vlada, nego je umjesto toga ukinula sporna akta.

“Ne možemo prejudicirati i govoriti da su rješenja nezakonita dok god sud ne donese odluku o tako nečemu”, rekao je Pavlović.

Današnja sjednica sazvana je na zahtjev 20 odbornika, a bez usaglašavanja sa gradonačelnikom i svim odborničkim klubovima.

Na dnevnom redu bila je prvobitno, osim aktuelnog časa, samo jedna tačka – Prijedlog rješenja o izmjeni rješenja stalnih radnih tijela.

Međutim, sjednica je svedena samo na izmjenu Komisije za izbor i imenovanje Skupštine grada Prijedora, a predlagač je u ime 20 odbornika bio Pavlović.

“Naše je mišljenje da /radna tijela koje imenuje Skupština/ treba da sadrže trenutno stanje kakvo je u Skupštini. Činjenica je da je DNS u početku mandata imao najveći klub, ali sad trenutno nema, zato što je formiran novi klub, pa se samim tim tako i računa. Klub DNS-a broji šest, a samostalni klub četiri odbornika”, rekao je Pavlović.

Novu Komisiju za izbor i imenovanja Skupštine grada Prijedora, koju su danas izglasali odbornici, čine Dalibor Grabež /PDP/, predsjednik, Duško Miletić /samostalni odbornik/, zamjenik predsjednika, te članovi Gorana Bosančić /SNSD/, Radenko Stijepić /SDS/ i Sabahudin Garibović /SDA/.