Oni koji barem dva puta sedmično spavaju popodne pomažu sebi u sprečavanju srčanog udara, rezultati su novog istraživanja objavljenog u British Medical Journalu.

Naučnici su pet godina prikupljali podatke od čak 3.462 čoveka, između 35 i 75 godina starosti, koji su živjeli u Švajcarskoj. U tom periodu, došlo je do 155 slučajeva srčanog ili moždanog udara.

Istraživači su uvidjeli vezu između popodnevnog spavanja i zdravstvenih problema koji su se javili, na osnovu čega su zaključili da popodnevno spavanje, samo jednom ili dva puta sedmično, smanjuje rizik od srčanog udara za čak 48 odsto.

– Ova veza se ispostavila kao tačna nakon što smo uračunali uticaj potencijalnih faktora poput godina, spavanja tokom noći i kardiovaskularnih rizika, kao što su visok krvni pritisak i holesterol – rekla je glavna autorka istraživanja, doktorka Nadin Hausler sa Univerziteta u Lozani.

Ipak, sa rezultatima ovog istraživanja se nije saglasio profesor metaboličke medicine na Univerzitetu u Glazgovu Navid Satar, koji je dodao da možda postoji drugo objašnjenje za razliku u stopi rizika.

– “Čini se da oni koji spavaju jednom do dva puta nedeljno vode zdraviji i organizovaniji život, koji im dopušta da spavaju po podne – rekao je Satar.

(Klix)