Bosna i Hercegovina može funkcionisati samo na osnovama dejtonskog uređenja i nikakva regionalizacija, posebno ona koja podsjeća na Prudski sporazum, kao ni promjena imena koje nas sjeća na ružnu prošlost, ne dolaze u obzir – saopšteno je iz PDP povodom programske deklaracije SDA koja će biti usvojena na sutrašnjem Kongresu stranke.

-Paradoksalno je da se SDA u svojoj Deklaraciji zalaže za ljudska prava i slobode, a u isto vrijeme promoviše afirmaciju tzv. bosanskog jezika kao zajedničkog identiteta svih građana BiH. Oni bi trebali znati da srpski narod nema problem sa svojim identitetom, da je jezik kojim govori srpski, što je oduvijek bilo i ostaće. Bilo bi mnogo konstruktivnije da SDA sa koalicionim partnerima predloži i obezbijedi puna prava Srba u Federaciji BiH, što uključuje i pravo na jezik i pismo. Ovakvom Deklaracijom SDA će samo pogoršati ionako lošu političku situaciju u BiH, a što se tiče spornih dijelova njihove deklaracije, možemo im poručiti samo jedno – pusti snovi – navodi se u saopštenju Informativne službe PDP.

Podsjećamo, u programskoj deklaraciji SDA piše da je njihov primarni i dugoročni cilj „usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine“, objavio je Klix.

Foto: S. Saletović/Avaz.ba/RAS Srbija

Ostali ciljevi su uspostavljanje vrhovnog suda BiH, uključivanje BiH u EU i NATO, zabrana negiranja holokausta i genocida, afirmacija bosanskog jezika kao zajedničkog identiteta svih građana BiH, borba protiv korupcije i kriminala, afirmacija mladih, suprotstavljanje bilo kakvim podjelama, borba protiv „lažnih optužbi o ekstremizmu i radikalizmu Bošnjaka“, uklanjanje etničkih i entitetskih blokada i mehanizma veta, uz nadmoć države nad ostalim nivoima vlasti, reforma policijskih snaga.

-Razmatranje administrativno – teritorijalne reorganizacije FBiH može biti razmatrano isključivo u okviru reorganizacije na prostoru cijele BiH – piše u deklaraciji.

Petnaesti član deklaracije tretira pitanje „bosanskohercegovačkog i etničkog identiteta“ i u njemu se navodi kako identitet nije negiranje etničke pripadnosti Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih, već razvijanje osjećaja pripadnosti državi BiH.

Srpskainfo