eogradski advokat Dušan Bratić, koji je u januaru podnio krivičnu prijavu srpskom Tužilaštvu za ratne zločine protiv aktuelnog ministra odbrane Hrvatske Damira Krstičevića zbog masakra u akciji “Maestral” 1995. godine, izjavio je da, prema njegovim saznanjima, Tužilaštvo nije preduzelo gotovo ništa.

– Prema mojim saznanjima, Tužilaštvo za ratne zločine, osim što se upoznalo sa navodima i podacima iz krivične prijave, nije preduzelo ni prikupljanje potrebnih obaveštenja radi ocene da li će sprovesti istragu, a kamoli da je preduzelo dokazne radnje – rekao je Bratić za beogradsku “Politiku”.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Vasilije Seratlić rekao je da se Tužilaštvo vodi predmet za zločin selu Bravnice kod Јajca u septembru 1995. godine i da se on nalazi u predistražnom postupku, rekao je zamjenik tužioca.

Seratlić je za beogradsku “Politiku” rekao da Tužilaštvo preduzima neophodne radnje, ali nije precizirao šta je u vezi sa prijavom, jer, kako je objasnio, zakon ne dozvoljava da se iznose u javnost detalji predistražnog postupka.

Nekadašnji komandant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, aktuleni ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević komandovao je jedinicom koja je napala autobus u izbjegličkoj koloni u selu Bravnice 13. septembra 1995. godine i usmrtila 81 srpskog civila, među kojima je bilo osmoro djece.

Tokom zajedničke vojne operacije hrvatskih i bošnjačkih snaga “Maestral”, koja je trajala od 8. do 17. septembra 1995. godine, ubijeno je 655 i prognano oko 125.000 srpskih stanovnika Republike Srpske.

SRNA/RTRS