Ako u nečemu ne uživaju, iako imaju talenat za to, nemojte ih tjerati da to nastavljaju ako ne žele

Većina nas veruje kako ima briljantnu decu. Možda je to iz razloga što mislimo da smo im preneli samo svoje pozitivne osobine.

Međutim, u poslednje vreme imamo sve više prilika da primetimo pojave zbog kojih se zapitamo – gde je granica između roditelja koji podržava i onog koji pritiska svoje dete?

Roditelji prolaze kroz prvi dan škole i razna dečja interesovanja koja su se pretvorila ili nisu u hobije. Te neprekidne promene često umeju da izmore. Ali, deca i treba da pokušaju i probaju razne stavke ako su za njih zainteresovana, a mi možemo da se nadamo da će se na određenoj i zaustaviti i posvetiti joj se.

Nemojte pritiskati svoju decu. Ali, kad u nečemu ne pobede nemojte im ni dozvoliti da od toga lako odustanu, jer naporan posao je potreban u svakom podvigu. Međutim, ako u nečemu ne uživaju, iako imaju talenat za to, nemojte ih terati da to nastavljaju ako ne žele. 

Djak prvak, decak, skola, prvi razred, ucionica, tabla

Foto: Shutterstock

Odlučnost, timski rad i zabava je ono čemu deca treba da streme i da ih za to, kao roditelji, motivišete. Dajte im podršku za sve što ih interesuje, pokušajte da ih inspirišete, a ne da ih kudite.

Svi smo videli roditelje koji svoju decu vidno izdvajaju pred drugom decom, koji pričaju s trenerima i pitaju ih zašto njihovo dete nije dovoljno dobro da bude u utakmici.

Treba da budemo ponosni kad našu decu vidimo kako vredno rade, kako se trude, kako se ponovo podižu jer su prethodno doživela pad, i kako se raduju uspehu svojim vršnjacima.

(Telegraf.rs)