Nakon izjave v.d. direktora “Šuma RS” Slavena Gojkovića da će smjene u šumskim gazdinstvima sa najvećim gubicima desiti “vrlo brzo”, uslijedilo je zatišje.

Da li je to zatišje pred buru, ili je u pitanju još jedna “dimna zavjesa” u najvećem javnom preduzeću u RS, sa skoro 5.000 zaposlenih, biće jasno u naredne dvije nedelje.

Na tematskoj sjednici Vlade RS obznanjeno je, podsjećamo, da je čak 18 šumskih gazdinstava poslovalo negativno, a premijer Radovan Višković je direktorima gubitaša rekordera poručio da “sami odu”, jer im je to bolje nego da se istražuje otkud gubici. Ipak, juče do kraja radnog dana nije uslijedila nijedna ostavka.

Ni spekulacije da bi rasplet mogao desiti već u ponedjeljak djeluju prilično neuvjerljivo, jer su se u opticaju do sada pojavila samo dva imena potencijalnih budućih direktora, a i ta kombinacija je na “dugom štapu”.

Direktor Slaven Gojković vjeruje da ima iskrenu podršku Vlade RS i resornog ministarstva, pa će se i o kadrovskim rješenjima konsultovati s ministrom Pašalićem. Tvrdi, međutim, da su smjene neminovne.

Smjena 3 ili 4 direktora, a šta dalje?

– U narednih 10 do 15 dana biće smjenjena tri ili četiri direktora. Šta će se dalje dešavati zavisi od devetomjesečnog finansijskog izvještaja. Prema dosadašnjim pokazateljima, bar polovina od 18 gazdinstava, koja su prvu polovinu godine završila s gubitkom, između ostalog i zbog lošeg vremena, već su izašli iz minusa – kaže Gojković za Srpskainfo.

Foto: Youtube screenshot

Slaven Gojković

Prvi bi se na listi za “odstrel” mogli naći, prema zvaničnim najavama, direktori šumskih gazdinstva “Vrbanja” Kotor Varoš, “Romanija” Sokolac i “Oštrelj” Drinić, a nezvanično se ovom spisku dodaje i direktor ŠG “Ribnik”.

Izvori Srpskainfo, međutim, ocjenjuju da njihove smjene neće proći glatko, jer neki od njih imaju značajnu političku podršku.

Gubici, mobing i “privremena” rješenja

Na čelu ŠG “Vrbanja” je već skoro godinu dana Stana Kuzmić iz DEMOSA, koja je u novembru prošle godine u kotorvarošku šumariju dovedena direktno iz Sekretarijata Vlade RS, kao “privremeno rješenje”, nakon ekspresne smjene njene prethodnice, DNS-ovke Daliborke Kerezović-Damjanović. Kerezović-Damjanović je smijenjena u akciji “čišćenja mangupa”, nakon što ju je Milorad Dodik optužio da je u predizbornoj kampanji, navodno, “radila protiv njega”. Nedavno je jedan pokušaj smjene Kuzmićeve osujećen zbog, kako navode naši izvori, “intervencije s vrha”.

Foto: Shutterstock

Željko Višekruna, v.d. direktora ŠG Ribnik, prošle godine je poslovanje završio u minusu od  637.000 KM, da bi ove godine nastavio isti trend.  Otkad gazdinstvo postoji, tvrde upućeni, ono nikad, do dolaska Višekrune, nije poslovalo s gubitkom. Višekruna se našao na tapetu i zbog, kako tvrde u Savezu sindikata RS, mobinga i kršenja radničkih prava, ali je taj slučaj završio na sudu – oslobađajućom presudom.

Još jedno šumom izuzetno bogato gazdinstvo, ŠG “Oštrelj Drinić”, prošlu godinu je završilo u minusu od, doduše, samo 24.600 KM. Zbog tog minusa je krajem 2018. smijenjen dotadašnji direktor Neđo Galić i za v.d. imenovana Slađana Banjac, bivša SDS-ovka, koja se navodno približila SNSD-u. Ipak, trend gubitaka je nastavljen, i to mnogo žešćim tempom.

Interesantno je da se troje navedenih v.d. direktora našlo na ledu još prije dva i po mjeseca, o čemu je pisala i Srpskainfo. Ipak, njihova smjena je skinuta s dnevnog reda, jer navodno koalicioni partneri nisu postigli dogovor o tome ko će ih naslijediti.

Ovoj crnoj listi sada je dodato i ime Vlajka Sekulića, SNSD-u bliskog direktora ŠG “Romanija” Sokolac.

Kandidati DNS, Dodik i “magupi”

Za sada je ozbiljna rasprava o nasljednicima direktora gubitaša povedena samo u DNS-u, kojem po raspodjeli izbornog plijena “pripada” ŠG “Oštrelj” Drinić. Navodno, u igri su dva kandidata za nasljednika Slađane Banjac: bivši direktor ovog ŠG Neđo Galić i predsjednik Regionalnog odbora DNS Banjaluka Željko Dubravac, pravnik iz Čelinca. Dubravac je navodno favorit Milana Radovića, dok se za Galića zalaže predsjednik stranke Marko Pavić.

Izvor Srpskainfo blizak ovoj stranci tvrdi da u DNS nema podjela na liniji Radović – Pavić, ali da odluke o kandidatu za direktora ŠG Drinić neće biti prije utorka, za kada je zakazano predsjedništvo Gradskog odbora Banjaluka, kojim predsjedava upravo Milan Radović. Ni tada se, kaže, ne može smatrati da je stvar gotova.

– Raspodjela funkcija na nivou koalicije je završena, ali realno, Milorad Dodik uvijek može nekog kandidata proglasiti “mangupom” i tako spriječiti njegovo imenovanje – navodi sagovornik Srpskainfo.

Srpskainfo