Usvajanjem Programske deklaracije, koja, između ostlog, predviđa “republiku BiH”, SDA uvodi BiH u novu konfuziju i doprinosi nastavku puta u njenu neizvjesnost, rekao je nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić.

– Politika koja se zagovara kroz ovu deklaraciju udaljava BiH od prijeko potrebnog kompromisa njena tri konstitutivna naroda i neodoljivo podsjeća na politiku Bošnjaka početkom 90-ih godina – istakao je Kalinić, upozorivši da ova politika ruši temelje Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio da bi međunarodni sponzori SDA trebalo makar da ih upozore na to, a ne da im prikriveno šalju ohrabrujuće poruke i pri tome zanemaruju činjenicu da se danas o svemu moraju pitati i legitimni predstavnici Srba i Hrvata.

Kalinić, koji je bio prvi predsjednik parlamenta Srpske nakon što je potpisan Dejtonski sporazum, rekao je da očekuje odlučan odgovor Narodne skupštine Srpske i jedinstven stav svih srpskih parlamentaraca povodom ove deklaracije.

Navodeći da niko ne treba da spori pravo Bošnjaka da iznose ideje o nacionalnom identitetu i građanskoj državi, Kalinić je naveo da je bar danas čak i njima jasno da to mogu sprovesti samo u onom dijelu BiH koji su u stanju prosperitetno da kontrolišu, dok bi sve ostalo bilo represija i ozbiljno ugrožavanje mira i već ionako krhke stabilnosti.

On je poručio da “treba snažno podržati rukovodstvo Republike Srpske u legalnom i legitimnom pravu na samooodbranu od svakog pokušaja majorizacije i unitarizacije u BiH”.

– Ako se istinski želi politički kompromis a ne postepeni raspad BiH, ne postoji druga platforma za to izuzev da se svi politički subjekti vrate izvornom Dejtonskom sporazumu. Sve ostalo je sijanje političke magle i pucanje u prazno – zaključio je Kalinić.

Na Kongresu SDA sinoć je usvojena Programska deklaracija u kojoj se, između ostalog, navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana pod nazivom “republika BiH”, sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim.

SRNA/Srpskainfo