Direktor agencije “Nova Evropa” Timoti Les izjavio je da Srbi i Hrvati imaju ogromnu prednost nad Bošnjacima, kada se ukloni Zapad iz te jednačine, te da je lakše razbiti BiH nego je napraviti unitarnom.

Les je rekao da je podjela stvaranjem federalne države poput Belgije normalna u podijeljenim multietničkim državama u Evropi, što bi bio optimalan sljedeći korak za BiH.

Prema njegovim riječima, ako SAD žele da stabilizuju BiH, postoji jasan put koji moraju napraviti, ali je problem što su Bošnjaci predani ideji BiH kao unitarne države i neće da prihvate veću autonomiju Srba i Hrvata.

– Јednom kad se Zapad ukloni iz jednačine, Srbi i Hrvati imaju ogromnu prednost nad Bošnjacima, jer im je daleko lakše razbiti BiH nego Bošnjacima napraviti, ali takva akcija zahtijeva aktivnu saradnju Srba i Hrvata – rekao je Les za portal “direktno.hr”.

On je ukazao i na očiglednu vezu između Kosova i BiH preko Srbije, te ocijenio kako nije nezamislivo da će, ako Kosovo pokrene formalno ujedinjenje sa Albanijom, Srbija biti prisiljena na aneksiranje sjevera pokrajine, što će dovesti do “vojnog suprostavljanja Albancima i protjerivanja Srba na jugu Kosova”.

– To bi stvorilo generacijsku priliku da se Republika Srpska odvoji od ostatka Bosne i ponudi Srbiji kao nadoknadu za gubitak Kosova, a Hrvati u BiH neće biti daleko iza – naveo je Les.

On smatra da bi SAD, ukoliko bi se događaji na Kosovu prelili u BiH i Sjevernu Makedoniju, morao preuzeti vodeću ulogu, te ocijenio da bi bila dva moguća načina da se riješi situacija.

Les je naveo da bi prvi bio obnoviti BiH, uz ogromne napore i troškove, u veoma nepovoljnom geopolitičkom okruženju, a drugi da prihvati stvarnost dezintegracije BiH i Sjeverne Makedonije i usmjeri napore na upravljanje posljedicama, uz pomoć EU.

– To je, pretpostavljam, i plan SAD – ocijenio je Les.

SRNA/RTRS