Jednostavnim trikom utvrdićete da li je treba da ustanete od stola ili vašem tijelu treba još hrane

Da li vam se dešavalo da niste sigurni da li ste se zasitili i da je vreme da ustanete od stola, ili biste mogli još malo da gricnete? Kako ne biste za sat vremena ponovo zavirivali u frižider, ipak se odlučujete za drugu opciju. Kad ste konačno ustali od stola, shvatite da ste se prejeli…

restoran, hrana

Foto: Pixabay.com

Znate li zbog čega vam se ovo dešava? Zato što žvaćete iskuviše brzo. Kada brzo žvaćemo hranu naš mozak ne stiže da dobije informaciju da smo siti i zato nastavljamo da jedemo sve dok nam bukvalno ne pripadne muka.

Kako biste izbegli ovaj neprijatan osećaj nadutosti i moguće probleme sa gojaznošću, uradite sledeće: 15 minuta nakon prvog unetog zalogaja napravite pauzu. Ustanite od stola, napravite krug po stanu, pa se vratite. Dozvolite mozgu da primi informaciju o unetoj hrani, na osnovu koje će poslati adekvatan signal vešem telu.

Salata mozak

Foto: Pixabay

Dobro bi bilo i da izbegavate da jedete ispred televizora. Kad nam je prilikom obedovanja pažnja usmerena na nešto drugo a ne na hranu, najčešće dolazi do prejedanja. Automatski unosimo hranu u sebe ne obraćajući pažnju na njen kvalitet, niti na količinu.

(Telegraf.rs)