Prvi zamjenik predsjednika Odbora ruske Dume za spoljne poslove Dmitrij Novikov izjavio je da je naivno nadati se da će Srbi zaboraviti NATO bombardovanje 1999. godine, koje je neosporni zločin.

Povodom poziva odlazećeg američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota da Srbi NATO bombardovanje treba da posmatraju u široj perspektivi, Novikov je rekao da je to u stvari prijedlog da se zaboravi na zločinačka djela vojnika NATO, što je nemoguće.

– Ti događaji ostaju u istoriji naroda kao jedna od njegovih najvažnijih i najdramatičnijih stranica – istakao je ruski parlamentarac.

Novikov je naglasio da postoje zločini koji ne zastarjevaju, a jedan od tih je bombardovanje Jugoslavije, koje se dešavalo pred međunarodnom zajednicom, prenosi Sputnjik.

– Iz Vašingtona se nije čula ni riječ pokajanja, niti je bilo drugih izjava koje bi dezavuisale te događaje koji su se desili na inicijativu SAD. Veoma je naivno nadati se da će Srbi to zaboraviti i da će promijeniti svoje mišljenje o tim događajima – zaključio je Novikov.

Foto: O. Bunić/RAS Srbija

Skot ranije pozvao Srbe da NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine posmatraju u široj perspektivi. NATO je u martu saopštio da je bombardovanje Jugoslavije bilo potrebno i legitimno.

NATO snage su 24. marta 1999. godine, bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, pokrenule operaciju na teritoriji SR Jugoslavije.

Tokom borbenih dejstava, koja su trajala 78 dana, poginulo je više od 2.000 ljudi, a u napadima su uništeni ne samo vojni objekti, već i škole i bolnice.

SRNA/Srpskainfo