Uprava Šuma smijenila v.d. direktora Šumskog gazdinstva „Romanija“ Sokolac Vlajka Sekulića, direktoricu Šumskog gazdinstva „Vrbanja“ Кotor Varoš Stanu Кuzmić, direktoricu Šumskog gazdinstva „Oštrelj“ Drinić Slađanu Banjac, kao i direktor Centra za sjemensko rasadničku proizvodnju Doboj Nikola Miličević.

Kako nezvanično saznaje ATV, novi direktor ŠG “Romanija” biće Strahinja Bašević, a Centar za sjemensko rasadničku proizvodnju preuzeće Milovan Krčo.

Kako nezvanično saznajemo, druga dva imena bi trebala da budu poznata do sutra, kada će svoje prijedloge dati DNS za Drinić, a Demos za Kotor Varoš.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković pozvao je u četvrtak direktore 18 šumskih gazdinstava koja posluju negativno da sami napuste funkcije, jer je cilj institucija stabilizacija preduzeća “Šume Srpske”, koje je u prvih šest mjeseci imalo gubitak od 2,6 miliona KM.

Višković je rekao novinarima nakon tematske sjednice Vlade Republike Srpske u Banjaluci na kojoj je razmatrana Informacija o stanju u šumarstvu u Republici da su usvojeni zaključci s ciljem stabilizacije preduzeća “Šume Srpske”.

“Očekujem od javnih preduzeća da posluju pozitivno i da Republika Srpska od njih ima dobit, odnosno da uplaćuju dividendu”, naglasio je Višković.

Neki od gubitaša su Šumsko gazdinstvo “Romanija” Sokolac, “Vrbanja” Kotor Varoš kao i “Oštrelj” Drinić.

Jasne instrukcije Vlada je dala Šumama Srpske, obim proizvodnje mora biti ostvaren, sprovedena sistematizacija, u red moraju biti dovedeni ugovori sa drvoprerađivačima, ali ipak najneophodije su kadrovske promjene poručio je ministar Boris Pašalić.

Izvor: ATV