Narodni poslanik Nebojša Vukanović posjetio je selo Uzdolje, pored Knina, te sa mještanima razgovao o tome kako žive Srbi u ovom dijelu, te posjetio Borisa koji se nedavno našao u središtu incidenta koji je šokirao ragion.

Vukanovićev sagovornik bio je Boris Petko, koji je prije 17 godina vratio se u selo Uzdolje kod Knina, a široj javnosti postao je poznat nakon napada hrvatskih huligana i ekstremista koji su pretukli goste u njegovom kafiću dok su gledali utakmicu Crvene zvezde.

Kako kaže, tada su komšije su došle da podrže Petka, pa je njegov bufet bio mali da primi sve goste kada je Zvezda igrala revanš utakmicu sa Jang bojsima u Beogradu.

– Petko se bavi ugostiteljstvom, ima svoj kafić „Bufet Petko“, ali su stočarstvo i poljoprivreda primarno zanimanje i izvor prihoda porodice, a svi članovi domaćinstva rade na porodičnom gazdinstvu. Po povratku iz Srbije u Uzdolje i Knin Boris prvo je uzgajao koze, imao je veliku farmu sa više od 400 koza, ali je zbog nedostatak radne snage prešao na uzgoj goveda, i danas na svojoj farmi ima više od 30 rasnih krava – objasnio je Vukanović.

On je razgovarao i sa njegovom majkom. Kaže da je majka Iva Petko još je uznemirena i pod stresom nakon napada hrvatskih huligana i ekstremista, i strahuje za sigurnost porodice i ostalih povratnika.

– Porodica  Petko, kao i većina stanovnika ovog kraja, su velike delije i navijači Crvene zvezde, a Iva Petko govori kako je njen suprug prije rata redovno išao na gotovo svaki meč Zvezde, a poslije čuvene utakmice sa Bajernom 1991. godine jedna stativa sa Marakane završila je upravo u Uzdolju kod Knina – prepročava Vukanović.

On je sa ovom porodicom razgovarao o njihovom životu, ulaganjima, kao i ljubavi prema Crvenoj Zvezdi i igračim koji su potekli sa ovog kraja.

– Treba pohvaliti hrvatsku policiju, jer su dvije patrole bile u Uzdolju pored kafane više sati, jer se igrala utakmica Hajduka pa su se bojali da navijači ponovo ne svrate i naprave incident, i stalnim patroliranjem nastoje zaštiti povratnike i preduprijediti incidente i napade. Možda je slučajnost, ali je nekako i moja posjeta Kninu bila pomno praćena policijskim vozilom i patrolom, koja me je pratila od Uzdolja, preko Biskupije i Kosova polja do Ervenika, ali nemam ništa protiv i svako treba da radi svoj posao – napisao je Vukanović prepričavajući događaje iz Knina.

Srpskainfo