U Banjaluci je zasjedao Glavni odbor SNSD. Kompletirano je stranačko rukovodstvo i usvojena 64 zaključka. Među njima i onaj koji odbacuje programsku deklaraciju SDA.

Zbog učestvovanja Senada Bratića u donošenju Deklaracije SDA, sazvana je Posebna sjednica Narodne skupštine o njegovom razrješenju sa mjesta potpredsjednika Parlamenta.

SNSD je naglasio da odbacuje međunarodni intervencionizam. Poručio je da ostaje pri stavu da je uvođenje bonskih ovlašćenja, mimo Ustava i Međunarodnog sporazuma i da je vrijeme da odluke visokih predstavnika budu preispitane i da se traži njihova krivična odgovornost. Glavni odbor SNSD odbacio je programsku deklaraciju SDA. Za njih je ona anidejtonska, antiustavna i antievropska, i mogla bi da ugrozi mir u BiH. Set zaključaka odnosi se i na ekonomiju, pronatalitetnu politiku, reformu obrazovanja, izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske.

Pred 500 članova Glavnog odbora, ali i u prisustvu novinara, potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović pročitala je 64 zaključka, a predsjednik stranke Milorad Dodik im je, na kraju uvodnog izlaganja, poručio da im materijali ne budu samo sveska koju su vidjeli, već stavovi njihove partije koju u svakom trenutku i na svakom mjestu treba da brane.

Ostaju privrženi Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština. Odbacuju programsku deklaraciju SDA koja, smatraju, dodatno destabilizuje BiH i njen mir, jer je antisrpska i antihrvatska. Odbacuju bilo kakve promjene da se formira “republika BiH”, teritorijalne transformacije i da glavni grad bude Sarajevo.

– Stoga, SNSD smatra da ukoliko situacija u BiH ne bude u okviru izvornog Dejtona da treba primjenjivati odredbe Ustava BiH koje čine sastavni dio. To je pakt o građanskim pravima i slobodama gdje je predviđeno da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje i to jasno stoji u Ustavu – rekao je Milorad Dodik.

Glavni odbor SNSD traži i predlaže institucijama Srpske da se odbace sve antiustavne i antidejtonske odluke koje je mehanizmom prevare, odnosno bonskim ovlaštenjima, donosio visoki predstavnik. Smatraju da se o svim odlukama i zakonima koji su nametnuti silom mimo Ustava, treba razgovarati sa FBiH. Prije toga, Narodna skupština bi trebalo da formira delegaciju koja bi sa drugom stranom pokušala da riješi pitanja poput Zakona o odbrani, VSTS i indirektinim porezima.

– Ukoliko se odbiju bilo kakave aktivnosti na tom planu, Glavni odbor će tražiti da se svi ti zakoni i odluke koje su donesene pod pritiskom visokog predstavnika, pa čak i one koje su izglasane na Parlamentu, nisu validne i nisu u skladu sa propisima – naveo je Dodik.

Radna verzija zaključaka usvojenih na Glavnom odboru, naredne sedmice biće dodatno “prerađeni” na sjednici Predsjedništava. Dodik kaže da bi nakon toga mogao zatražiti održavanje posebne sjednice Narodne skupštine. Prije toga će, zajedno sa predsjednicima parlamentarnih stranaka, i to za tri dana, u Beograd na sastanak sa predsjednikom Srbije i njegovim saradnicima.

– Vjerujem da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma u svoje ime i ime Republike Srpske, treba da traži izvještaj visokog predstavnika o njegovom radu i ocijeni da li je taj rad bio u skladu sa Dejtonom i da od potpisnica Dejtonskog sporazuma traži da se ograde od odluka visokog predstavnika – naveo je predsjednik SNSD.

Dodik je potvrdio da je zajedno sa Željkom Cvijanović, sinoć u Laktašima imao sastanak sa predsjednicima SDS i PDP Mirokom Šarovićem i Branislavom Borenovićem. Pokušali su naći izlaz iz začaranog kruga političkog Sarajeva. Dodik kaže da im je predložio nekoliko varijanti, među kojima i povlačenje njihovih ministara iz Savjeta ministara, a da, takođe, SNSD odustane od ulaska u vlast.

– Oni su rekli da nije dobro da izlaze i ako mi mislimo da treba nešto uraditi, da će oni to uraditi – kaže Dodik.

Kako god. Republika Srpska se mora braniti jedinstvenim i energičnim stavom. Dodik je podsjetio na 2007. godinu i Lajčakov pokušaj nametanja odluke. Tada su se svi predstavnici SNSD povukli sa funkcija iz zajedničkih institucija, što je bio najbolji odgovor OHR-u. Poraženi OHR više nije posezao za bonskim ovlaštenjima.

RTRS