Aksesoari i krpice s potpisom poznatih brendova prodaju se po iznenađujuće pristupačnim cenama, ali šta zapravo kupujete.

Prodaja kopija, ili kako se u narodu ova roba najčešće naziva “lažnjacima”, doživela je procvat zahvaljujući društvenim mrežama.

Sve što poželite danas možete kupiti preko duštvenih mreža, najprije Instagrama. Aksesoari i krpice s potpisom poznatih brendova prodaju se po iznenađujuće pristupačnim cenama.

Lijevo je original, desno kopija YSL torbe Foto: Instagram/Chloe

I dok prodavci “odgovorno” tvrde da je riječ o originalima do kojih su došli preko nekih “sumnjivih” kanala, kupci ne pitaju mnogo, zadovoljni su što su za male pare kupili markiranu robu.

Ali, da li je zaista tako? Da li zaista kupujete originale ili jako dobre kopije?

Ono što najviše iznenađuje, jeste koliko dobro i vjerno te kopije izgledaju. Čak i modni stručnjaci ne mogu na prvi pogled da uoče razliku između originala i lažnjaka.

Evo na šta treba da obratite pažnju prije nego što se upustite u kupovinu preko interneta, neki suptilni detalje otkriće vam razliku između brendirane robe i kopije:

1. Provjerite da li osoba koja prodaje robu na Instagramu ima vebsajt. U slučaju da prodavac nema adresu (na kojoj je registrovana firma), telefon ili email adresu, vi kao kupac niste zaštićeni. To znači da ne postoji način da vratite robu (u slučaju da niste zadovoljni) ili potražite prodavca radi reklamacije.

2. Provjerite način plaćanja. Ukoliko se plaća po uzeću, to nije siguran način da se zaštitite. Pejpal je nešto bolja opcija.

3. Ne vjerujte slikama. Fotografija željenog predmeta koju vidite na društvenim mrežama ne mora biti fotka predmeta koji ste naručili. Prodavci često postavljaju promo fotografije poznatih brednova, dok trguju kopijama.

4. Cijena je pokazatelj. Ukoliko je cijena suviše dobra da bi bila istinita, onda je najvjerovatnije tako. Zaboravite na priče o robi “ispod žita”, rasprodaji zbog zatvaranja radnje i sl. Ne postoji način da original Chanel torbu koja košta minimum 120.000 dinara kupite za 12.000.

5. Prije kupovine, uvijek tražite dodatne fotografije robe – sliku etikete izbliza, serijskog broja, šavova (po njima se vidi da li je riječ o originalima) i račun, ako postoji…

(Telegraf.rs)