Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je danas da nisu tačne optužbe da se napuštanjem posljednje sjednice Skupštine grada svrstao na stranu glasača DNS-a, kako su to na dan sjednice izjavili predstavnici skupštinske većine.
“/Optužbe/ odbacujem, jer je zakonitost u interesu svih građana, bez obzira na stranačku, nacionalnu ili bilo kakvu drugu pripadnost. U ovom slučaju sam zastupao zakonitost, kao i klub odbornika DNS-a i odbornik SDP-a”, rekao je Đaković na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je podsjetio da su on, Klub odbornika DNS-a i odbornik SDP-a BiH prošlog petka, 13. septembra, napustili sjednicu Skupštine grada Prijedora jer gradski parlament, prema njihovoj ocjeni, više mjeseci radi nezakonito.

Đaković, koji je i predsjednik Gradskog odbora DNS-a Prijedor, istakao je da je saglasan da se sjednice održavaju u skladu sa usvojenim Programom rada Skupštine grada, a da tempo održavanja sjednica svakih sedam ili deset dana remeti rad odjeljenja i službi Gradske uprave.

“Gradska uprava Prijedor opredijeljena je da radi u skladu sa pozitivnim pravnim propisima i ne sporimo odluke nove skupštinske većine koje su u skladu sa propisima. Nismo ni protiv kadrovskih promjena koje su u skladu sa zakonom, ali ako nije tako javljaju se sudski sporovi koji dovode do znatnih troškova koji moraju biti namireni iz gradskog budžeta, a to je novac svih građana”, naglasio je Đaković.

On je ocijenio da nova skupštinska većina “sve radi u namjeri da smjenjuje dosadašnje direktore i imenuje nove”.

“Treba da imaju u vidu da su svi direktori, koje planiraju da smijene, u mandatu, da su mnogi birani i glasovima SNSD-a i drugih odbornika iz nove skupštinske većine, kao i da će se u slučaju nezakonitih smjena javiti sudski sporovi koji u krajnjem ishodu mogu rezultirati novim presudama koje će ponovo morati da budu namirene iz gradskog budžeta”, poručio je Đaković.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske osporila četiri akta koja je skupštinska većina donijela u februaru i da je u toku sudski upravni spor prema nalogu Vlade, a da je skupštinska većina, mimo odluke Vlade, te akte ukinula i nastavila dalji rad, nastojeći da izbjegne rješenje sudskog upravnog spora.

“Osim navedenog, poznato je da postoji i sudska presuda zbog nezakonite odluke skupštinske većine, kojom je tužba uvažena i poništen je akt Skupštine grada u vezi sa Odborom za žalbe, a na 28. sjednici, u nastavku, skupštinska većina je odbila tačku dnevnog reda koju je predložio predsjednik Skupštine grada u kojoj bi se izjasnili u vezi sa obom presudom suda”, dodao je Đaković.

On smatra da nema nijednog ozbiljnog razloga za njegovu ostavku.

“Moj rad je u protekle tri godine dobio vrlo visoke ocjene prilikom usvajanja izvještaja o radu gradonačelnika za 2016. i 2017. Izvještaj o radu za 2018. nije usvojen zbog čisto političkih razloga. Ostavku neću podnijeti jer ne vidim razlog za tako nešto, a što se tiče opoziva i izjašnjavanja građana na referendumu, na to sam uvijek spreman. To sam im već nudio”, istakao je Đaković.

Konferenciji za novinare prisustvovali su odbornici DNS-a Goran Predojević, Olivera Brdar Mirković i Drenka Bašić.