Grad Prijedor je povodom obilježavanja Evropske kampanje “Dan bez automobila 2019”, čiji je cilj promovisanje alternativnih vidova saobraćaja kao što su javni prevozi, bicikl i šetnje, a u svrhu očuvanja životne sredine, danas obustavio saobraćaj za sva motorna vozila u užoj gradskoj zoni u vremenu od 11- 14 časova.

Dan bez automobila obilježen je i to tako što su najmlađi Prijedorčani na biciklima ili pješice defilovali ulicama grada koje su pretvorili u pješačku zonu.
U obilježavanju “Dana bez automobila” učestvovali su prijedorski osnovci i članovi sportskih klubova koji su demonstrirali svoje vještine na mjestima gdje se uglavnom kreću automobili.

” Želja svih nas je za čistijim vazduhom, a na ovaj način šaljemo svijetu poruku da je kretanje važno za naše zdravlje”, rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji se pridružio učesnicima manifestacije.Evropska sedmica mobilnosti, prema propisima Međunarodne povelje evropske inicijative, traje od 16. do 22. septembra, a pokrenuta je kao evropska inicijativa u koju su od 2002. godine uključeni 431 grad i mjesto.