Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković otvorio je sinoć 47. Književne susrete na Kozari, ističući da svaki septembar predstavlja radost za Prijedorčane zato jer im u goste dolaze književnici.
Đaković je, obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji u Pozorištu Prijedor, podsjetio i na 55 godina od održavanja prvih književnih susreta članova literarnih sekcija u šatorskom naselju na Kozari.“Iz godine u godinu, Susreti su rasli dobijajući nove sadržaje i tako postajali jedna od najznačajnijih i, za književnike, najomiljenijih književnih manifestacija na ovim prostorima”, istakao je Đaković.

On je podsjetio i na riječi akademika Matije Bećkovića izgovorene na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, na promociji prve dvije knjige iz nove edicije Književnih susreta.

“Prijedor je postao novi svjetionik kulture na zapadnim granicama srpskog narodaž, rekao je tada uvaženi akademik i šta reći poslije ovoga, nego da ćemo, zajedno sa našim sugrađanima, nastojati da taj svjetionik što jače i što duže svijetli i da jačinu ovog svjetla održavaju i ovogodišnji Književni susreti na Kozari”, dodao je Đaković.

U večerašnjem programu svoje stihove, osim Bećkovića, kazivali su i Milosav Tešić, Ljubivoje Ršumović, Dragan Kolundžija, Vladimir Tabašević, Đorđe Nešić, Veroljub Vukašinović, Vid Vicko Vukelić i Slobodan Jović.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su pjesnici-muzičari Miloš Zubac i Milan Korać, te Dragan Marinković.

Ove godine izostala je tradicija da na svečanom otvaranju bude uručena i nagrada, u ovom slučaju laureatu Dušanu Kovačeviću, kojem će “Književni vijenac Kozare” biti uručen na sutrašnjoj večeri laureata.

Književni susreti na Kozari nastavljaju se sutra na Mrakovici, gdje će u 11.00 časova delegacije učesnika i domaćina Susreta položiti vijence na bistu Skenderu Kulenoviću.

Potom će biti održan tradicionalni Poetski čas, kada će, osim pjesnika, beogradska glumica Biljana Đurović recitovati i čuvenu poemu Skendera Kulenovića “Stojanka majka Knežopoljka”.

Organizator i generalni pokrovitelj 47. Književnih susreta na Kozari jeste grad Prijedor, suorganizatori su gradovi Banjaluka i Gradiška, te opštine Laktaši, Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica. Pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor Nagrade “Književni vijenac Kozare” kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

SRNA/Glas Srpske