Pojedini operateri telekomunikacija u Srpske grade svoje mreže neviđenom brzinom, preuzimajući trendove “uspješnih” biznis modela operatera iz Federacije BiH. Nažalost, preuzimaju se modeli po kojima se mreža gradi i postavlja nelegalno i zaobilaze svi propisi iz ove oblasti, čime se širi siva zona poslovanja i dovodi u pitanje, kako razvoj ovog tržišta, tako i ostatka privrede u Srpskoj, tvrde, za Novosti, izvori upoznati sa cijelom pričom.

Naime, kako tvrde, opšte je već poznata činjenica da su određeni operateri u FBiH svoj model zasnovali na nelegalno izgrađenoj i postavljenoj telekomunikacionoj infrastrukturi, čime su se obogatili i stekli ogromnu konkurentsku prednost u odnosu na operatere koji posluju na zakonit način.

– Notorna činjenica koja ukazuje na eklatantno kršenje zakona i nepoštovanje pravnog sistema u Srpskoj i poslovanja je primjer banjalučkog operatera “Trion tel”, koji je očit primjer preuzimanja poslovnih modela operatera iz FBiH, a to je kako se obogatiti na brz način, vješto izbjegavajući zakone i plaćanje obaveza – ističu izvori Novosti.

Dalje, kažu, da je ovaj operater postavio svoju mrežu u suprotnosti sa zakonskim propisima i tehničkim standardima u Banjaluci, a što su mu omogućile njegove specijalne veze, bez kojih očigledno ne bi bilo moguće da se ovako ponaša.

– Očigledno je da “Trion tel” nema namjeru da plati bilo kakve obaveze za nelegalno postavljenu mrežu, niti razmišlja o mogućim posljedicama do kojih može doći – ističu izvori.

Postavlja se i pitanje koliko je zbog ovakvog rada oštećen i budžet institucija Srpske, a sve zbog neplaćanja taksi, naknada i poreza za izgrađenu infrastrukturu.

– Ovakvo nezakonito djelovanje “Trion tela” mora biti u fokusu nadležnih institucije, a koje treba da reaguju brzo i preduzmu sve neophodne korake kako bi ovakvo ponašanje bilo sankcionisano – ističu izvori.

Novosti su kontaktirale sa “Trion telom” kako bi dobile odgovor na pitanja kada su postavili telekomunikacionu mrežu za koju se tvrdi da je nelegalna i ko im je to odobrio i kada. Iako su pitanja upućena i putem mejla na zvaničnu adresu “Trion tela”, odgovori nisu stigli. Zanimljivo je da na zvaničnoj stranici “Trion tela” stoje dva broja mobilnih telefona menadžera prodaje, ali kad se pozovu oba broja, na njih se javlja ženski glas koji tvrdi da je pogrešan broj.

Na sajtu postoji i fiksni broj na koji su “Novosti” pozvale, javio se muškarac koji je rekao da će odmah da nas spoji sa upravom, ali uzalud smo čekali jer se niko nije javljao sa druge strane!

Prema nezvaničnim informacijama, najavljena je i prodaja “Trion tela”, a kao mogući kupac pominje se upravo kompanija, koja je na sumnjiv način došla do položaja vodećeg operatera BiH u poslednjih nekoliko godina – “Telemah”. Sve to ukazuje na unapred osmišljen scenario uticajnog i moćnog operatera – “Telemaha” da se na brz način obogate oba operatera.

RTRS