Istoričar i publicista Salih Selimović rekao je da on jeste musliman, ali da ima srpske korijene koje ne može i neće da negira.

– Kroz sve što sam do sada napisao, kroz knjige, publicističke radove, naučne, provlači se moja težnja, moja želja, da se široj publici prezentuje istina o porijeklu naših muslimana – istakao je Selimović.

On je dodao da posebno naglašava – naših muslimana, ne nekih drugih, tuđih, nego naših muslimana.

– Često hoće da bude da su to turski muslimani, arapski muslimani, što nije tačno. Nisu to ni turski ni arapski muslimani, nego – srpski muslimani, i to u najvećem broju. Dakle, najveći procenat naših muslimana je srpskog porekla i pravoslavne provenijencije! Ne sporni niko da ima i muslimana tuskog porekla, ali, vrlo malo – naglasio je Selimović.

On je za video produkciju portala “Iskra” rekao da se pitanje procesa islamizacije na ovim prostorima suviše politizuje.

– Nastoji se da se muslimani odvoje od svoje matice, od svojih korijena, negirajući svoje etničko poreklo, da bi se na taj način otvorio prostor da se konstituišu nove nacije na ovom prostoru. To je ogromna šteta, to je, da budem grub, glupo, jer, sve podjele kad-tad dovode do sukoba, nesporazuma, nepotrebnih ratnih sukoba, stradanja, a na zadovoljstvo naših zajedničkih neprijatelja. To je tragedija mojih muslimana. Јa jesam musliman, ali, imam srpske korijene koje ne mogu i neću da negiram – naglasio je Selimović.

On je rekao da stariji znaju istinu, te da je prilikom svojih terenskih istraživanja u Polimlju, Bihoru, po Sjeničko-pešterskoj visoravni došao do zaključka da su stariji ljudi pošteniji, pričaju otvoreno, iskreno, ne kriju ništa, dok je mlađi svijet toliko indoktriniran i zaveden nekom evropskom idejom o nacionalnoj pripadnosti balkanskih naroda, kao da niko ne zna svoje korijene.

On je ocijenio da je mlađi svijet nezainteresovan, ali da neće odustajati i da se treba boriti i prezentovati im sve ovo o čemu govori da znaju ko su, šta su i odakle su.

– Pitao sam jednog dobrog prijatelja, muslimana, dobrog intelektualca, kad mi je prigovorio zbog ovog što radim, može li Nijemac da bude muslman, kaže – može, može li Francuz – može, može li Englez – može, može li Srbin da bude musliman – e, to ne može! Takvo razmišljanje je van svake logike, sve može, ali samo musliman ne može da bude Srbin – kaže Selimović.

SRNA/RTRS