SNSD odbacuje pokušaje SDS-a da izjednači Deklaraciju SDA koja negira Republiku Srpsku, nameće tzv. bosanski jezik i identitet – sa dokumentima SNSD-a, u kojima su Republika Srpska i poštavanje Dejtonskog sporazuma na prvom mjestu.

Premijer Srpske Radovan Višković pozvao je srpske predstavnika u Savjetu ministara da rade u korist Republike Srpske, a ne da nedavni sastanak u Beogradu pogrešno tumače, kao poziv da izađu iz Savjeta ministara, kako bi SNSD došao na njihovo mjesto.

Kratko je trajalo srpsko jedinstvo. Čim je završeno obraćanje zvaničnika u Palati Srbija, na “površinu“ su isplivala duboka neslaganja opozicije sa vlašću Srpske. Učesnik sastanka, Radovan Višković kaže da SDS relativizuje Deklaraciju SDA, koja je nastavak udara na Srpsku, nakon pokušaja njenog ekonomskog urušavanja. Srpskoj je uskraćeno 60 miliona maraka od raspodjele PDV-a, 200 miliona blokirano je u Elektroprenosu, a 500 miliona od telekom operatera u Savjetu ministara. Na čekanju su i reforme u zdravstvu. Srpske ministre pita – kada će biti obezbjeđena i nedostajuća tri miliona za most “Bratoljub”.

– Neka izvole i rade u interesu građana Republike Srpske. Neka pokažu svojim djelovanjem da su patriote i da vole Srpsku i ovaj narod, a ne da plasiraju šuplju priču. Ništa ne preduzimaju da pomognu Srpskoj da ostvari prava koja joj pripadaju. Neki to nisu razumijeli i sve su sveli na to “nas Dodik poziva da izađemo iz Savjeta ministara da bi oni došli na naše mjesto”. To nema veze ni sa čim – rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

U prvim reagovanjima nakon sastanka kod predsjednika Srbije, SDS-ovi zvaničnici upadljivo su odvajali Vučićeve “odmjerene”, od Dodikovih navodno “zapaljivih” izjava. Prvo je lider SDS-a Mirko Šarović rekao da to nije bio sastanak istomišljenika. Potom je njegov prethodnik Vukota Govedarica optužio Milorada Dodika da je spreman da izazove konfliktno stanje, zbog neformiranja Savjeta ministara.

– Јedna sramna i skandalozna izjava Vukote Govedarice. Na pozicijama u Savjetu ministara trebaju biti izborni pobjednici iz Srpske. Ali to u ovom slučaju nije prioritet. Mi smo SDS-u ponudili opciju da oni napuste, a da mi ne uđemo, samo da bi se pokazala jasna i jedinstvena politika Srpske, koja na najdirektniji način ukazuje da je SDA faktor nestabilnosti – istakao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Ostanak u Savjetu ministara sa partnerima iz SDA je ipak prihvatljiviji za SDS, jer veću opasnost vidi u HDZ-u BiH. Ne misle napustiti ministarske fotelje, jer bi njihove pozicije u tom slučaju zauzeli zamjenici ministara iz HDZ-a.

– Mislim da je u najvećem interesu Srpske da se bude u zajedničkim institucijama i da bi bili u velikom problemu da to prepustimo pripadnicima hrvatskog naroda – smatra Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Da li bi Republika Srpska zaista bila u problemu? Zakon kaže da zamjenik ima pravo da odlučuje o svim pitanjima, ali tek kada dobije ovlašćenja od ministra. U prevodu, zamjenici ministra mogu da sjede na sjednicama Savjeta ministara ali bez pisanog ovlašćenja ne mogu glasati.

Bez jednog Srbina, Savjet ministara ne može odlučivati o pitanjima o kojima se kasnije treba da izjasni PS BiH. Na kraju, više od pola godine Ministarstvo odbrane je bez srpskog zamjenika ministra, pa nismo primjetili da se u SDS-u “hvataju za glavu”.

Bura zbog “oživljavanja” tzv Republike BiH kroz Deklaraciju SDA nije se ni stišala a SDP BiH danas je najavio ponovno aktiviranje tzv.aprilskog paketa ustavnih promjenio, koje između ostalog predviđaju jednog predsjednika BiH. I jedna, i druga inicijativa treba da bude jasan signal srpskim strankama da “podebljaju” entitetsku granicu Republike Srpske.

RTRS