Predsjednik Gradskog odbora /GO/ SNSD Prijedor Saša Bursać izjavio je danas da je Milan Tubin legitimno izabrani predsjednik Srpske demokratske stranke /SDS/ Prijedor i stoga je i legitimni predstavnik za međustranačke pregovore na lokalnom nivou.
“Nakon formiranja nove skupštinske većine početkom godine u pregovorima su bili i šef odborničkog kluba SDS-a Radenko Stijepić, a poslije njega i sadašnji šef tog kluba Jovana Panić. U većini odluka SDS je glasao kao i nova skupštinska većina”, naveo je Bursać.

Reagujući na jučerašnju konferenciju za novinare dijela prijedorskih odbornika SDS-a, Bursać je naglasio da je, zbog svih unutarstranačkih turbulencija u SDS-u, dogovor bio da se poštuju odluke odbrničkog kluba do izbora novog rukovodstva ovdašnjeg SDS-a.

“Kada su u maju završeni unutarstranački izbori u SDS-u, shodno prethodnim dogovorima, pregovore smo nastavili sa reizabranim predsjednikom GO SDS Prijedor Milanom Tubinom kojeg je Glavni odbor SDS-a potvrdio i koji je kao takav i za nas legitiman predstavnik partije u Prijedoru odnosno pregovarač”, dodao je Bursać.

Troje odbornika SDS-a Skupštine grada Prijedora juče se ogradilo od istupa Tubina koji je sa predstavnicima još sedam stranaka i kluba samostalnih odbornika prijedorske skupštine u petak, 20. septembra, zatražio ostavku gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića.

“Zašto su odbornici promijenili kurs i mišljenje, to ćete morati njih pitati. Simptomatično je da se oglašavaju tri dana nakon zajedničke konferencije devet političkih subjekata. Sve mi ovo liči na još jednu lošu odbranu Milenka Đakovića”, rekao je Bursać.

Đakovićevu ostavku, osim SNSD-a i SDS-a, zatražili su i predstavnici PDP-a, Demosa, SP-a, NDP-a, US-a, DF-a i samostalnog odborničkog kluba u lokalnom parlamentu.

“Osim ovih devet političkih subjekata, inicijativu za ostavku gradonačelnika podržava i SDA čiji predstavnici nisu bili u mogućnosti da učestvuju na zajedničkoj konferenciji za novinare, ali je predsjednik Skupštine grada Prijedora Ajdin Mešić, jedan od tri predstavnika SDA u lokalnom parlamentu, medijima potvrdio da i ova stranka dijeli naš zajednički stav”, dodao je Bursać.

Klub odbornika SDS-a u Skupštini grada Prijedora broji pet članova. Jovana Panić, Sanja Rađenović, Slavko Švraka i Ratko Stojić smatraju da je Tubin nezakonito izabran za predsjednika GO SDS Prijedor, dok ga odbornik Radenko Stijepić podržava.

Prilikom glasanja odbornici SDS-a nisu konzistentni ne samo u ovom omjeru četiri prema jedan, nego ni ova četiri odbornika ne glasaju ujednačeno.