Udruženje penzionera grada Prijedora organizovalo je danas na Kozari drugo godišnje druženje za svoje članove koje je okupilo 1.256 penzionera, među kojima i 160 iz Novog Grada, Kostajnice, Kozarske Dubice, Oštre Luke i Krupe na Uni.
Predsjednik Udruženja penzionera grada Prijedora Slobodan Brdar rekao je da je ove godine druženje prošireno i na druge opštine prijedorske regije i da je veliko interesovanje članstva za ovakvim događajima, što pokazuje i to da ih je prošle godine bilo 650, a sada gotovo dvostruko više.

“Ovo je napravljeno na insistiranje samih penzionera, a ne rukovodstva Udruženja. Oni traže ovakvo druženje i mi kao rukovodstvo smo uvažili zahtjeve, animirali Gradsku upravu da nam pomogne, kao i republičko udruženje i druge prijatelje da nam pomognu da oragnizujemo ovako veliki skup”, rekao je Brdar novinarima na Kozari.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da su se penzioneri Prijedora prošle godine prvi put na ovakav način okupili na Kozari i da su to poželjeli i ove godine, a da im je grad to omogućio.

“Penzioneri su ljudi koji su stvarali sve ovo što smo mi naslijedili i mi kao Gradska uprava imamo posebnu pažnju prema njima i nastojimo im pomoći u mnogim organizacijama koje im odgovaraju, a pomažemo im direktno iz budžeta grada. To je ono što se polako javlja i u drugim opštinama i gradovima, a to je ono najmanje što možemo da se odužimo ovim ljudima”, dodao je Đaković.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da je grad Prijedor primjer kakav odnos prema svojim penzionerima treba da ima jedna lokalna zajednica.

Druženju su prethodili polaganje vijenaca na spomenik poginulim borcima Narodno-oslobodilačkog rada i istorijski čas.

Prema podacima Udruženja penzionera grada Prijedora, u ovom gradu živi 14.299 penzionera, a njih 13.500 članovi su ovog udruženja. Prosječna penzija im je 326 KM, dok je prosjek Republike Srpske 375 KM.

Zahvaljujući dobroj saradnji sa gradskom upravom, ovo udruženje svoje članove već 12 godina šalje na banjska liječenja, na more i na razne izlete.