Svakim danom je jasnije što se ovoliko čeka na formiranje vlasti u BiH, ali nije jasno do kada će trajati ova sramota u režiji bošnjačkih stranaka, ocijenio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

– Sve je jasnije da se čeka neki ‘Dejton dva’, neko novo ustavno uređenje po viziji SDA i njene nedavne deklaracije. Sada i SDP najavljuje da će izaći sa novim prijedlogom Ustava BiH, a vraćaju nam ‘aprilski paket’ kojeg su federalne stranke i oborile. Zaboravljaju da ni aprili nisu što su nekad bili. Pitanje je samo kako misle provesti u djelo svoje unitarne ciljeve bez glasova Srba – istakao je Špirić, koji je potredsjednik SNSD-a.

On smatra da scenario kojeg pravi “političko Sarajevo” odbijanjem formiranja vlasti želi dovesti do toga da međunarodni faktor ocijeni kako je BiH s ovakvim ustavnim uređenjem neodrživa i neprihvatljiva u procesu evropskih integracija.

– Јoš su opasniji za BiH nacrti novog uređenja koji se prave u ambasadama uz svesrdnu pomoć ovih koji sada sjede u Savjetu ministara i Republika Srpska im nije ni na kraj pameti – zaključio je Špirić.

SRNA/RTRS