Očekivano: Jirgen Klop je najbolji fudbalski trener po izboru FIFA. Ko je on? Kako mu je pošlo za rukom da osvoji tu prestižnu titulu? I ko je taj Bosanac koji je takođe zaslužan za Klopov uspeh? Ne bi se moglo reći da je Jirgen Klop tokom aktivne fudbalerske karijere bio čarobnjak s loptom. To je postao tek kasnije – kao trener.

Prvobitno je bio na mestu napadača, ali ubrzo je prebačen na poziciju štopera u fudbalskom klubu Majnc. Ipak, navijačima se dopadao njegov stil igre, već tada je Klop imao posebnu auru i šarm. Jedini je u Majncu imao svoj sopstveni klub navijača koji su se zvali „Klopos”.

Sa fudbalskog terena prešao je na trenersku klupu 2001, i to prilično neprimetno. I odmah pozvao svog dobrog prijatelja Željka Buvača, Bosanca rođenog u Omarskoj kod Prijedora. Još tokom zajedničkih igračkih dana u klubu, njih dvojica obećali su da će se setiti jedan drugog čim jedan od njih uspe da postane trener u profesionalnom fudbalskom klubu. Iako je u trenutku kada ga je pozvao Buvač bio mnogo iskusniji trener, on je bez ikakvog razmišljanja preuzeo je mesto Klopovog pomoćnika.

„Željko Buvač je jednojajčani blizanac Jirgena Klopa”, to je rečenica koju su fudbalski stručnjaci u Nemačkoj često kasnije citirali u svojim analizama.

Iz Majnca u Dortmund

Klopu je tek u trećem pokušaju, 2004, uspelo da Majnc plasira u prvu ligu. Nakon pada u drugu ligu 2007. i ponovnog neuspeha sledeće godine, Klop se oprostio od Majnca – nakon 18 godina provedenih u klubu kao igrač i kao trener.

Nakon toga, najpre je radio kao komentator fudbalskih prenosa na javnom nemačkom servisu ZDF. Svojim humorom i otvorenošću pronašao je put do gledalaca. Potom se 2008. seli u Rursku oblast, gde leta 2008. godine počinje da radi kao trener Borusije iz Dortmunda (BVB). I tada sa sobom u Dortmund povlači Buvača.

Dortmund je u to vreme, nakon tri godine neuspeha, još uvek bio u procesu preuređenja svojih finansija. A ni na fudbalskom terenu im nije išlo dobro. Klop je obećao timu da će im pomoći da se vrate „na trasu”. Njegova deviza tada je glasila: Nećemo da kupujemo fudbalske zvezde, sami ćemo da ih stvorimo!

Put ka vrhu

I održao je svoje obećanje. Tada 19-godišnjaci Mats Humels i Neven Subotić zaigrali su na odbrambenim pozicijama, što se kasnije ispostavilo kao veoma uspešan potez. Nakon toga, put je Borusiju vodio samo ka vrhu.

Klub iz Dortmunda 2011. je postao prvak Nemačke, a naredne godine osvojio je čak duplu krunu i prvenstvo i kup. Trener nemačkog prvaka ni tada se nije stideo da javno prizna kako ne donosi nijednu odluku pre nego što se detaljno ne posavetuje sa Željkom Buvačom. Ali, Klop je uvek bio šef i na kraju sam donosi odluku.

Ipak, i pored humora i šarma, Klopu nije sve išlo od ruke. Gubio je kontrolu. Tako je 2010. godine ušao u žučnu diskusiju sa sudijom Štefanom Trautmanom. „Sam sam se sebe uplašio, to nije bilo u redu”, pokajnički je naknadno rekao Klop

Godine 2013. imao je priliku da osvoji prvu međunarodnu titulu, a potom i Ligu prvaka – u finalu na Vembliju protiv nemačkog rivala Bajerna. Borusija je izgubila 1:2. Sledeće, 2014. godine, BVB je drugi put zaredom postao viceprvak, nakon čega je počela kriza.

Nakon 18 utakmica Dortmund je bio na poslednjem mestu na tabeli. Klop je delovao iscrpljeno. Ipak, doveo je ekipu do sedmog mesta Lige Evrope, kao i do finala Kupa Nemačke 2015. godine, kada su izgubili od Volfsburga 1:3. U to vreme Klop je već najavio odlazak iz Dortmunda.

“Ja sam normalan”

Klopova pauza trajala je pet meseci. Oktobra 2015. postao je novi trener Liverpula. I još jednom sa sobom vodi Buvača – ostaje veran sebi i svom pomoćniku.

Kada su ga pitali za komentar na izjavu portugalskog trenera Žozea Murinja “I’m the special one” (Ja sam onaj koji je poseban), Klop je odgovorio: „Ja sam bio prosečan igrač i u Majncu sam počeo kao prosečan trener. Moglo bi se reći: “I’m the normal one” (Ja sam običan).

Kao treneru Liverpula nije mu odmah uspelo da osvoji Ligu šampiona 2018. protiv Reala iz Madrida. Ali ove godine jeste, u finalu protiv Totenhema – iako je nešto ranije, u jesenjem delu, njegov Liverpul poražen u Beogradu od Crvene zvezde (2:0).

“Dobra atmosfera, nije bilo nemoguće igrati, iako je bilo bučno. Prava fudbalska atmosfera”, tako je Klop opisao tribine stadiona „Rajko Mitić”.

Titulu Lige šampiona Klop je posvetio svojoj supruzi Uli, s kojom je u braku od 2005.

“Moja porodica uvek je odlazila na odmor sa srebrnom medaljom”, rekla je Klopova supruga posle finala u Madridu.

“Ovoga puta je drugačije, ovoga puta je zlato. I u tome ćemo da uživamo. Drago mi je što sam mogao dati svojoj supruzi zlatnu medalju”, rekao je tada Jirgen Klop.Izvor: RTS