U Garavicama kod Bihaća u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, danas je obilježena 78. godišnjica stradanja Srba od ustaškog zločina.

Obilježavanju su prisustvovali brojni građani, delegacije Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, te srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Iz Garavica je poručeno da je ovo strašno mjesto stradanja u Drugom svjetskom ratu koje nikada ne smije biti zaboravljeno.

Za vrijeme pokolja ustaša nad srpskim stanovništvom, osamdesetosmogodišnji Čedo Banjac imao je deset godina. I danas se sjeća stravičnih stradanja svog naroda.

– Tu se nemilice tuklo svačim, noževima, oružjem, sjekirama, maljevima. Ovo je zločin nad zločinima – kaže Banjac.

1941. godine u Garavicima je mučki ubijeno više od 12.000 Srba, od čega i veliki broj djece.

Britanski izvori govore da je riječ o 14,5 hiljada ljudi, dok je prema nekim podacima u Garavicama stradalo 17.000 lica.

– Pod komandom i budnim okom NDH-a sistematični, svirepi zločini ustaša zgražavali su čak i njihove mentore, Nijemce – kaže Milan Torbica, savjetnik ministra rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske.

Za sve njih služen je prastos i pomen.

– Istinu o stradanju bihaćkih Srba moramo prenositi iz naraštaja u naraštaj, svakom ljudskom biću, da se ovo zlo ni nama ni drugima nikada ne bi ponovilo – zaključio je episkog bihaćko – petrovački Sergije.

Srpski član Predsjendištva BiH Milorad Dodik rekao je da je ovo tužno mjesto, ne samo zbog događaja iz 1941. godine, već i zbog istorisjke i opšte zapuštenosti ovog prostora na kojem je ubijen veliki broj ljudi.

– Šaljemo poruku da ne treba niko ko je zločinac da bude pošteđen ni od sudova ni od istorije, bio on musliman Bošnjak, bio Srbin, Hrvat…i danas sam ovdje rekao da se odričem svakog onog Srbina ko ima bilo kakve veze ili je počinio zločin prema drugom, i drugačijem od nas – kaže srpski član bh. Predsjedništva.

Stravični zločini počinjeni u Garavicama, za vrijeme vlasti Јugoslavije, skrivani su od očiju javnosti i za njih niko nije odgovarao.

– Strašno je to da susjedna ulica uz ovo stratište ima ime Srebreničkog genocida, patetika da ne može biti gora nego što jeste, jer na ovom mjestu je ubijen jedan ogroman broj ljudi, jedan podzemni grad Srba – istakao je Nebojša Kuštrinović, predsjendik Odbora “Garavice 41”.

Đorđe Radanović, predsjendik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, rekao je da je ovo poruka da uvijek treba obilježavati mjesta stradanja.

– Tamo gdje su ubijani treba dolaziti da se pale svijeće i niko to ne može spriječiti – dodaje Radanović.

Kao što je poznato, MUP Unsko-sanskog kantona, odbio je zahtjev za obilježavanje 14. septembra. Dodik je zahvalio vlastima ovog kantona jer su, kako kaže, konačno dozvolili pomen za stradale Srbe.

– Nemamo mi namjeru da upadamo ovdje kao gerilci. Mi želimo ovdje da imamo pravo da se okupimo jer je ovdje mjesto stradanja – istakao je Dodik

Dodik je dodao da će podržati prijedlog vladike bihaćko – petrovačkog Sergija da u Garavicama bude izgrađena spomen – crkva.