Služenjem parastosa za 12 hiljada mučki ubijenih Srba 1941. godine danas je obilježena godišnjica od ustaškog pokolja na Garavicama kod Bihaća.

Parastosu, između ostalih, prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, predsjedavajući srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Radomir Graonić, savjetnik resornog ministra Milan Torbica, predsjednik Odbora “Garavice 1941” Nebojša Kuštrinović, predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić, te delegacija Narodne skupštine Srpske.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

– Činjenica da nikada nije utvrđen tačan broj stradalih govori o tome kako se istina o srpskom stradanju htjela sakriti – istakao je Dodik u Garavicama.

Dodik je rekao da je spirala zločina na ovim prostorima stravična i dodao da je srpski narod najviše stradao u ovom vijeku u odnosu na druge narode.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine ustaše su u selu Garavice počinile masovni pokolj srpskog civilnog stanovništva u kojem je ubijeno najmanje 12.000 ljudi, među kojima veliki broj djece.

Prema engleskim obavještajnim podacima, na Garavicama je ubijeno od 14.000 do 14.500 ljudi.

Ubijeni stanovnici Bihaća i okoline bili su skoro isključivo Srbi i u manjem broju Јevreji.

Ovo stratište je zapostavljeno nakon Drugog svjetskog rata jer su činjenice o zločinu i pokolju nad civilima u Bihaću, koji je sprovela NDH, držane daleko od očiju javnosti u bivšoj Јugoslaviji.

Pomen povodom 78 godina od zločina na Garavicama organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

RTRS