Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je srpski narod posljednjih godina izložen stalnim izazovima, a da je trenutno jedan od najvećih izazova – Kosmet.

– Samo jedinstveni i držeći se zajedno – Republika Srpska i Srbija mogu da odgovore na te izazove. Jedinstvo srpskog naroda je neophodno, jer samo tako možemo sačuvati naš narod, naš identitet i našu slobodu – istakao je Dodik danas na Krfu gdje je prisustvovao obilježavanju godišnjice povlačenja srpske vojske preko Albanije, Bitke na Kajmakčalanu i proboja Solunskog fronta.

On je podsjetio da u posljednjih nekoliko godina Republika Srpska i Srbija zajedno obilježavaju sve velike datume iz srpske istorije.

Foto: Srna

– Odajemo počast svim srpskim borcima, njihovim stradanjima, nezaboravljamo njihovo herojstvo i golgote kroz koje su prošli. Na taj način ne sjećamo se samo naših predaka, očeva, djedova, majki i baka, nego pokazujemo i srpsko jedinstvo, jer samo jedinstven, ovaj naš narod, mali po broju, a veliki po herojskim djelima, može opstati – poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je naglasio da je Grčka za srpski narod sveto mjesto. “Grčka je naš Jerusalem. Ovdje su Srbi još u 12. vijeku pronašli svoje duhovno utočište na Svetoj Gori”, istakao je Dodik.

On je rekao da je Grčka i simbol stradanja i vaskrsenje srpskog naroda.

– Prije nešto više od 103 godine, ovdje na Krfu, na ‘ostrvu spasa’, kako ga mi Srbi još zovemo, svoje utočište od albanske golgote potražilo je više od 150.000 izmučenih, ranjenih, gladnih srpskih vojnika i civila. Mnogi od njih svoj konačni spokoj pronašli su ovdje, sahranjeni u ‘humkama u tuđini’ i Plavoj grobnici, ‘hramu tajanstva’ gdje ‘vlada beskrajna tišina” – rekao je Dodik.

Foto: Srna

Ranije danas srpski član Predsjedništva BiH položio je vijence na centralni sarkofag u Mauzoleju, gdje je obavljen i vjerski obred, a potom na Mornaričkom krstu koji se nalazi na uzvišenju nedaleko od Mauzoleja, i u Plavu grobnicu.

Nakon toga, Dodik je, zajedno sa predstavnicima grada Krfa, posjetio muzej “Srpska kuća”, gdje ga je dočekao kustos Ljubomir Saramandić.

Proboj Solunskog fronta bio je odlučujući za slom centralnih sila u Prvom svjetskom ratu i njegovo okončanje. Predstavlja najduže pripremanu vojnu akciju u istoriji ratovanja koja je, briljantno izvedenim strateškim predviđanjima i operacijama, zadivila cijeli svijet, pa i protivnike.

SRNA/Srpskainfo