Prezentacijom uređaja koji simuliraju situacije u saobraćaju koje dovode do saobraćajnih nezgoda u Prijedoru je danas obilježen “Evropski dan bez poginulih na putevima”.
Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić rekla je da su brojne aktivnosti i kampanje kojima se nastoji podići svijest o značaju društveno prihvatljivog ponašanja u saobraćaju, navodeći da su danas u Prijedoru predstavljeni uređaji za simulaciju prevratanja vozila, frontalnog udara vozila u prepreku i vožnje pod dejstvom alkohola.

“Jako su bitna ova tri simulatora zato što su alkohol, brzina i nekorištenje bezbjednosnih pojaseva najveći uzroci udesa sa poginulim i teško povrijeđenim na našim putevima”, rekla je Kostićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je navela da je prezentaciji na Trgu majora Zorana Karlice u centru grada prethodio radni sastanak u gradskoj upravi o aktivnostima koje će uslijediti na području Prijedora.

“Stanje bezbjednosti saobraćaja u Prijedoru je bolje nego što je to nekada bilo, ali ovo je područje na kojem stalno treba raditi”, dodala je Kostićeva.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da je danas u Prijedoru dogovoren niz predstojećih koraka za ovu lokalnu zajednicu, a prije svega rekonstrukcija savjeta za saobraćaj i donošenje strategije za bezbjednost saobraćaja.

“Poštujući osnovna pravila učešća u saobraćaju, možemo mnogo doprinijeti da smanjimo rizik od učešća u saobraćajnim nezgodama i da smanjimo broj smrtno stradalih i teško povrijeđenih”, poručio je Radović.

On je podsjetio na podatke MUP-a Republike Srpske da su za osam mjeseci ove godine smrtno stradala 83 lica na putevima Srpske, a lani u istom periodu 88.

“Najviše smrtnih slučajeva ima između ponoći i četiri sata ujutro. Dakle, kad imamo najmanje saobraćaja, mi imamo najviše srmtnih slučajeva, upravo jer su to kasni noćni sati kad su vozači umorni, pod uticajm alkohola ili opojnih sredstava, kada popušta pažnja i kada brzina uzima danak”, naveo je Radović.

Načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović rekao je da je na području ove uprave u ovoj godini bilo 688 saobraćajnih nezgoda od kojih je svaka treća sa povrijeđenim licima, a da je smrtno stradalih 12.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da grad Prijedor podržava sve aktivnosti koje vode većoj bezbjednosti u saobraćaju.

“Današnji prikaz služiće mnogima kao upozorenje i oblik, da tako kažem, šok terapije na moguće događaje u saobraćaju. Priča o bezbjednosti saobraćaja je trajna priča koja se vodi između MUP-a, Ministarstva saobraćaja i veza, Agencije za bezbjednost saobraćaja i lokalnih zajednica i svi se trudimo da razriješimo mnoge situacije koje mogu uticati preventivno”, rekao je Đaković.

U aktivnosti obilježavanja “Evropskog dana bez poginulih na putevima” učestvovali su i predstavnici Auto-moto saveza Republike Srpske i Auto-moto društva Prijedor.

Foto:prijedorgrad.org

Video: Kozarski