U organizaciji udruženja pčelara „Prva pčela“ Prijedor, „Omarska“ i „Kozara“ iz Kozarca, te uz podršku Gradske uprave Prijedor, na Malom gradskom trgu danas je otvoren 14. Sajam pčelarstva „Dani meda“. Na ovoj privredno-turističkoj manifestaciji učestvuje 12 pčelara sa područja prijedorske regije i iz Srbije. Predrag Vujanović, pčelar iz Kostajnice, redovni je izlagač na prijedorskim „Danima meda“. Ovom proizvodnjom bavi se punih 30 godina, a pčelarenje je, kako kaže, porodična tradicija. Ove godine ne može se pohvaliti dobrim prinosom, ali ostalo je zaliha od prošle godine.

– Pčelinjak nam se nalazi na desetak kilometara od Kostajnice, baš u čistoj prirodi. Trenutno imam 220 košnica, bavim se proizvodnjom meda, ali i ostalim pčelinjim proizvodima. Među njima bih izdvojio kestenov med koji je postao svojevrstan brend pčelara iz Kostajnice – kaže Vujanović i dodaje da, i pored cijene od 15 maraka za kilogram, potražnja ne pada. Građani koji su naučili da ga koriste u svakodnevnoj ishrani ili povremeno, to i dalje praktikuju.

Miiorad Dragaš. rodom iz Hrvatske Kostajnice, a nastanjen u Šapcu, već pet godina dolazi na prijedorske “Dane meda”.

– Kada sam izbjegao tokom rata, uspio sam da prevezem 90 košnica, od kojih sam živio cijelo vrijeme, pa tako i danas, imam standardne proizvode, a najviše pravim bagremov med. inače, pošto mi je pčelinjak pokretan, vozim ga redovno u Banat na prikupljanje lipovog, suncokretovog meda i uljane repice – kaže Dragaš dodajući da je ova godina za pčelare bila teška, ali ne može, veli, svaka godina ni da bude dobra.

Dragomir Vujković, pčelar Iz sela Babićl, kaže da se cijeli život bavi pčelarstvom, a dobar dio godine i proizvodnjom voća.

– Godina nije bila dobra, mada su postojale neke lokacije gdje se moglo nešto izvrcati. Ove godine moglo se ubrati pet-šest kilograma po košnici, što je ispod svakog prosjeka, ali dobro je da je bilo bar nešto, s obzirom na informacije iz Hercegovine, gdje prinosa uopšte nije bilo – kaže Vuković dodajući da je to posljedica loših vremenskih prilika koje su bile neočekivane. Četrnaesti „Dani meda“ u Prijedoru trajaće do nedjelje. U gradskom Odsjeku za poljoprivredu, već za naredni vikend najavljuju „Dane voća“.

Kozarski