Izbor Slavka Gligorića za v.d. direktora „Željeznica Republike Srpske“ je pokušaj lidera stranke Marka Pavića da preko te fotelje spasi odbor partije u Doboju, tvrde izvori Srpskainfo bliski lokalnim političarima.

Naime, u koalicionoj raspodjeli funkcija, DNS je uspio da zadrži direktorsko mjesto u „Željeznicama“, a Pavić je odlučio da to bude upravo kadar stranke uz Doboja.

– Nakon osipanja stranke i prelaska kadrova u Demos, priča se da je Slavko Gligorić faktički predsjednik Gradskog odbora DNS sam sebi. Mnogi u DNS smatraju da Doboj ne zaslužuje da unutar stranke ima svog čovjeka na mjestu „Željeznica“ ali ovo je očigledno jedini način da se stranka ostavi u životu u tom gradu – tvrde naši izvori.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Gligorić se u ulozi direktora pominje odavno. U izjavi za Srpskainfo u maju 2018. je rekao da nije zainteresovan za fotelju generalnog direktora ŽRS, iako bi ga, navodi, „mnogi željeli vidjeti na toj poziciji“, pošto u ŽRS radi 35 godina i „ poznaje sistem i plan restrukturisanja“.

– Mislim da će na toj poziciji ostati Savanović, a ja i bez toga imam mnogo posla oko izbora, kao narodni poslanik i predsjednik gradskog i regionalnog odbora DNS Doboj – rekao je tada Gligorić.

Ispostavilo se da je promašio obe prognoze – Dragan Savanović nije ostao na čelu preduzeća, a on je postao v.d. direktora.

Inače, Gligorić je godinama zaposlen na ŽRS, kao rukovodilac srednjeg ranga. Kada je Pavić pravio stranku, Gligorić je u prostorijama „Željeznica“ u Doboju organizovao osnivački skup DNS za Doboj, a po mnogima i obezbijedio članstvo za partiju. Navodno, kako tvrde mnogi željezničari, Gligorić ima porodičnu firmu, čije je sjediste na željezničkoj stanici u Doboju. Nije baš omiljen među radnicima.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Kako se spekuliše, direktorske fotelje pokušala se domaći i tzv. „Obrenova grupa“ ali je to za njih ipak bio preveliki zalogaj. Kandidat je bio Željko Radić, koji je na kraju imenovan za v.d. izvršnog direktora za prevoz.

Podsjećamo, vršilac dužnosti generalnog direktora „Željeznica Republike Srpske“ Zoran Ilinčić razriješen je dužnosti, a na njegovo mjesto je imenovan Slavko Gligorić, poslanik DNS u Narodnoj skupštini. Odluka je donesena na sjednici Nadzornog odbora “Željeznica”. Takva vijest je bila očekivana jer ovih dana ističe drugi v.d. mandat Ilinčiću za koga se znalo da je privremeno rješenje.

(Milkica Milojević, Slobodan Popadić)

Izvor: Srpskainfo