Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da SDA misli da politikom prethodnih uslovljavanja može doći do onoga što njima odgovara, te poručio da dok ne bude formiran Savjet ministara, nema ni deblokade parlamenta BiH.

– Ako vi smatrate da treba blokirati Savjet ministara, eto, mi smatramo da ne može raditi parlamet i da je prva odluka koju taj parlament treba da donese Savjet ministara, pa ćemo se onda dogovarati o svemu – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Dodik je ponovio da je SNSD spreman sutra da se glasa i izabere vlast, dok ih lider SDA Bakir Izetbegović optužuje za opstrukcije.

On je naveo da nema potrebu da komentariše stavove Izetbegovića, koji je pokazao često da je kontradiktoran.

Dodik je rekao da SNSD podržava prijedlog HDZ-a BiH u vezi sa izmjenama Izbornog zakona, ali da smatra da će kada se bude mijenjao biti potrebno da se mijenjaju još mnoge odredbe u zakonu.

– Nismo protiv modernizacije Izbornog zakona, ali smo protiv ad hok rješenja. SNSD ne prihvata objedinjavanje lokalnih i opštih izbora iduće godine, kako to neki najavljuju, odbijamo to – naglasio je Dodik.

On smatra da HDZ BiH ima korektan stav – kažu da su za NATO, ali nisu za to da spriječe formiranje Savjeta ministara i organa na nivou BiH zbog bilo kog pitanja.

– Smatraju da treba da se gradi konsenzus i da se kada do njega dođe ide dalje, za razliku od SDA koja misli da politikom prethodnih uslovljavanja može da dođe do politika koje njima odgovaraju, što se neće desiti – kaže Dodik.

On je naveo da o tome koliko je bezumno blokirati formiranje vlasti govori i činjenica da je na računima BiH blokirano više od milijardu KM za projekte.

– Život ide dalje, nije blokiran život, ti projekti se ostvaruju na različite načine – rekao je Dodik i dodao da Srpska pokušava da nađe neka rješenja za sve te projekte da se oni odvijaju, uz uvjerenje da će doći do deblokade i verifikacije tih dokumentata ili pokušati čak promijeniti te procedure.

Govoreći o ANP-u, Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, poručuje da se neće desiti ANP, ni redukovan, ni minimalan.

– Nikakav dokument koji se zove akcioni plan za članstvo se neće desiti u BiH – naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je politika EU jasna – formirajte vlast da možemo da radimo na integracijama, a ne NATO integracijama.

RTRS