Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić poručila je danas na protestnom okupljanju u Novom Gradu da svi odlučno treba da kažu ne odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj u neposrednoj blizini rijeke Une.

Obraćajući se okupljenima Golićeva je rekla da je ovo pitanje koje se tiče, ne samo stanovnika ovog grada, nego svih građana Republike Srpske i BiH, ma gdje živjeli.

– Ne želimo radioaktivni otpad svega nekoliko metara od prirodnog bisera rijeke Une, naših kuća, pašnjaka, pčelinjaka. I to Hrvatska veoma dobro zna – istakla je Golićeva.

Golićeva je napomenula da se ni za trenutak ne smije izgubiti iz vida da se na Trgovskoj gori predviđa izgradnja skladišta koje će prerasti u odlagalište, a kasnije možda i u centar odlaganja radioaktivnog otpada.

– Da li će Hrvatska tada biti u obavezi da primi po bilateralnim sporazumima nuklearni otpad drugih država? – upitala je Golićeva.

Ona navodi da je apsurd to što je Hrvatska odbila prijedlog da se taj otpad odlaže na lokalitetu Vrbina u Sloveniji, jer se ta lokacija nalazi uz rijeku Savu, pa bi se mogao zagaditi vodozahvat iz kojeg se snabdijeva Zagreb.

– Želim da se naše glasno ne čuje u Hrvatskoj, posebno jer su ostala samo tri dana do sastanka predstavnika Hrvatske i Slovenije na kojem će biti odlučeno gdje će Hrvatska odlagati svoj dio otpada iz Nuklearne elektrane `Krško` – rekla je Golićeva.

Ona je naglasila da Srpska od svog stava neće odustati i neće dozvoli da njena budućnost i budućnost djece bude ugrožena.

Golićeva je rekla da nije zadovoljna radom zajedničkih institucija BiH kada je riječ o nastojanju da se spriječi odlaganje nuklearnog otpada ma Trgovskoj gori, podsjetivši da resorno ministarstvo od aprila 2015. godine šalje dopise ministarstvima tražeći veći angažman i jači pritisak na Hrvatsku.

– Ovo pitanje je intenzivirano u Sarajevu tek kada je tamo kao srpski član Predsjedništva BiH došao Milorad Dodik koji je na prvoj sjednici Predsjedništva stavio ovo pitanje na dnevni red – navela je Golićeva.

Ona je izrazila zahvalnost Dodiku koji je, kako je navela, ekspresno reagovao i odlučno zatražio od Hrvatske da izuzme Trgovsku goru kao mjesto za odlaganje nuklearnog otpada. Golićeva je podsjetila da je Vlada Republike Srpske prije dvije sedmice donijela odluku o proglašenju Parka prirode “Una” i na taj način zaštitila to područje opštna Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica.

Ona je pozvala načelnike ovih opština da preuzmu zaštitu prirode Srpske i tako zvanično obilježe Park prirode “Una” i da zajedno kažu ne jer se Unom i životima ne trguje. Golićeva je poručila da će Republika Srpska formirati pravni tim u vezi sa ovom problematikom, ali da se nada da će diplomatija uraditi svoje i da će u razgovorima sa vlastima Hrvatske ovaj problem biti riješen.

Ona vjeruje da će vlasti Hrvatske odustati od namjere za odlaganjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori jer je to u interesu ekologije, mira i suživota građana na ovim prostorima.

On je pozvao vlasti Hrvatske da odustanu od namjere da odlažu nuklearni otpad na Trgovskoj gori.

Protestu na Trgu Mladena Oljače prisustvuju i Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, predsjednik Skupštine tog kantona Agan Bunić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.Na protestni skup stigli su i načelnici opština i građani iz lokalnih zajednica na čijem području se prostire Park prirode “Una”, kao i iz Prijedora, te predstavnici nevladinih organizacija iz Lukavca i Tuzle.

SRNA/Srpskainfo