U Prijedoru je u toku 14. Privredno-turistička manifestacija “Dani meda” na kojoj izlažu pčelari iz ovog grada, Kostajnice, Novog Grada i Bihaća.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pozvao je sugrađane da do kraja sedmice posjete izložbene štandove pčelinjih proizvoda na Malom trgu.

“Pčelari kažu da godina nije bila dobra, ali je med izuzetno dobar. Imaju i zaliha iz prethodne godine i kažu da su u cjelini zadovoljni, te da su bolje prošli nego pčelari u nekim drugim krajevima Republike Srpske”, rekao je Đaković danas novinarima u Prijedoru nakon obilaska izlagača.

Šef gradskog Odsjeka za poljoprivredu Tatjana Marić rekla je da su, osim iz Prijedora, prisutni i pčelari iz Novog Grada, Kostajnice i Bihaća i da učestvuje manje izlagača nego prethodnih godina jer je godina bila teška za poljoprivrednu proizvodnju, a samim tim i za proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda.

“Podsticaje za pčelare imamo svih tih 14 godina i oko 10.000 KM godišnje plasiramo udruženjima pčelara za organizaciju manifestacije, za njihovo stručno usavršavanje, te za njihove nastupe na ovakvim manifestacijama u okruženju”, dodala je Marićeva.

Predsjednik Udruženja “Prva pčela” Prijedor Đuro Kunić rekao je da ovo udruženje broji oko 80 aktivnih članova i podsticaje koriste za 3.400 košnica, dodajući da podsticaji sa republičkog nivoa iznose pet KM, a sa lokalnog dvije KM po pčelinjem društvu.

“Prinos je ove godine više nego skroman – od dva, tri do pet kilograma po društvu, što za nas nije dovoljno ni da pokrijemo rashode”, rekao je Kunić.

Izlagače su danas, kao i svake godine, posjetili mališani Dječijeg vrtića “Radost” Prijedor.

Sajam meda biće otvoren do nedjelje, 29. septembra.

Foto: prijedorgrad.org