Stranka demokratske akcije SDA odgovoriće na smjenu Senada Bratića s mjesta potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske NSRS, rekao je u intervjuu “Jedan” za BHT predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Podsjetimo, Senad Bratić je prošle sedmice smijenjen s mjesta potpredsjednika Narodne Skupštine RS zbog deklaracije SDA, koja je, prema ocjeni NSRS, protivna interesima RS.

– Bratić je otišao. Vidjećemo gdje će oni izgubiti jednog. Moraćemo tako. Na svaki takav potez moraćemo tako odgovoriti, jednostavno da odučimo drugu stranu da tako radi. Mi moramo pomoći gospodinu Dodiku da počne da poštuje Ustav, zakone i partnere – rekao je Izetbegović, prenosi Avaz.

On nije precizirao hoće li će SDA podržati kandidata SNSD Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministra BiH. Tvrdi da vlast može biti formirana sutra, ali da nema uslovaljavanja.

– Što se mene tiče, to može biti urađeno sutra ujutro, kada srpska strana, koju predvodi gospodin Dodik, prestane insistirati da se ne poštuju zakoni, a hrvatska strana prestane zaustavljati formiranje vlasti na federalnom nivou sa zahtjevom da se promijeni Izborni zakon. Poštujmo sadašnje zakone, pa ćemo ih mijenjati u hodu. Nema nas tu, nema mene s tim ključem. Ja sam samo ona bosanska strana u politici, koja ne može dopustiti da se ne poštuju zakoni i pravni konstrukt u državi. Ni više ni manje – tvrdi predsjednik SDA.

Srpskainfo