Ulični umjetnik iz Beograda Andrej Žikić Artez (31) na fasadi zgrade u Ulici Nikole Pašića oslikao je sedmi mural u gradu Prijedoru.

Njegov mural pod nazivom „Šta je unutra“ izabran je na konkursu „Paola de Maninkor“, koji unazad 7 godina organizuje Udruženje likovnih umjetnika iz Prijedora.

Žikić za Srpskainfo priča da se još tri puta prijavljivao na konkurs u Prijedoru.

– Konačno sam dobio priliku da ostavim trag u Prijedoru i nadam se da će se on svidjeti građanima. Trudim se da svaki mural uklopim u postojeće okruženje – kaže on.

Objašnjava da je muralom koji je pun šara i tradicionalnih motiva pokušao da zamisli šta se dešava u unutrašnjosti zgrade.

– Zamislio sam dom koji je topao i djevojku koja sedi i čita, a to je ono šta ja najviše volim da radim. Ta djevojka je moja drugarica Vanja Matić. Nju sam slikao proljetos na velikom zidu u jednoj od najprometnijih ulica u Madridu, ranije u Beogradu i evo sada u Prijedoru. Vanja uživa u tome i sretna je kada vidi svoj lik na muralu – priča Artez.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dodaje da voli da slika ljude koje poznaje, te da je svoju djevojku preko 15 puta oslikao. Tvrdi da je Prijedor jedinstven po kontinuitetu u oslikavanju murala.

– Mislim da je to dobar način da se vremenom izgradi identitet grada i da murali postanu nešto na šta su građani ponosni – smatra on.

Zanimljivo je da je i njegov prvi mural bio namijenjen gradu na Sani, ali je ipak „otišao“ u Rumuniju.

 

 

– Predložio sam 2013. skicu murala za fasadu na kojoj je „Šeširdžija“ Nataše Konjević, i to nije prošlo. To je bio pijevac koji leti i nosi ga mali cepelin. Mislim da je bio u užem izboru. Onda sam otišao za Rumuniju i na zidu u unutrašnjem dvorištu Arhitektonskog fakulteta u Bukureštu oslikao taj motiv – priča Žikić.

Navodi da je unazad 4 godine oslikao preko 150  murala.

– Oslikao sam i veliki broj slika na zidu, ali manjeg formata, i to stavljam u drugu kategoriju. Ukupno sam oslikao oko 500-600 zidova na javnom prostoru. Najviše u Beogradu, mom rodnom gradu – priča on i dodaje da je srećan kada vidi da se ljudi fotografišu ispred njegovih murala.

Kaže da je, inače, po zanimanju arhitekta, a po ličnom izboru ulični umjetnik i muralista. Prisjeća se da je sve počelo prije 16 godina kada je počeo da šara grafite po zidovima.

Dodaje da je nakon sticanja zvanja mastera arhitekture odlučio da sebi da slobodno dvije godine i napravi karijeru od ulične umjetnosti.

– Zatim sam sa 27 godina, kada su prošle te dvije godine, odlučio da sebi dam još tri godine, pošto je sve dobro krenulo, a sa 30 sam shvatio da ne treba da se brinem, već samo da nastavim da radim. Već skoro 10 godina živim od ulične umjetnosti – kaže Artez.

Priznaje da nije uvijek lako te da život uličnog umjetnika sa sobom nosi dosta odricanja.

– Stalno sam na putu i trudim se da ne odbijam projekte, bez obzira na to da li su vremenske prilike dobre za crtanje, tako da su tijelo i um na ivici. Uvijek se vodi ta borba da li da nastaviš da radiš, ali ja u tome uživam, to je moj poziv, moj san i ja ga živim. Ne bih ništa mijenjao – zaključuje on.

Svečano otvaranje u oktobru

Artezov mural “Šta je unutra” trebalo bi da svečano bude otvoren 5. oktobra. Tada bi trebalo da dođu i predstavnici italijanskog Trenta, koji su partneri projekta prijedorskog Udruženja likovnih umjetnika “Prijedor grad murala”. Artezu će uručiti i nagradu u iznosu od 3.000 KM.

Srpskainfo