Zločinačka ratna prošlost SDP-ovog direktora Јavnog preduzeća Toplane Sarajevo Envera Zornića, ne prestaje da potresa javnost u BiH.

I dok se sarajevski zvaničnici javno svađaju ko je znao, a ko nije za presudu Vojnog suda Zorniću i saborcima, zbog likvidacije Srba i Hrvata u Sarajevu i uništavanja tragova spaljivanjem tijela, u sjeni ostaje činjenica da Zornić ni dosuđenu kaznu od 10 godina i dva mjeseca nije odslužio. Pomilovao ga je Alija Izetbegović!

Heroj odbrane ili ratni zločinac – sarajevska dilema koja već postaje hronična! Nakon Cace, Јuke, Ćele, pa onda raznih Bejtić za čije monstruozne zločine, ispostavilo se, svi znaju, samo ne vole da pričaju, jer bi se mogla narušiti projektovana slika “opkoljenog grada stradalnika”, na red je s istom dilemom, stigao i Enver Zornić. Bio je “hrabri” komandant herojskog odreda Velešićko brdo, pa nakratko presuđeni zločinac, pa onda odlikovani heroj – nosilac plaketa i zahvalnica ugledni partijski član SDA, Stranke za BiH i SDP, rado viđen poslovni partner, i na kraju opet “zločinac” od kojeg moralisti peru ruke. Zanavljenje katarze u slučaju “Zornić” uslijedilo je “slučajno”, nakon što je objelodanjena da li “slučajno” presuda Okružnog vojnog suda u Sarajevu iz avgusta 1993. godine. I u njoj ime prvoosuđenog Envera Zornića. Deset godina i dva mjeseca za ubistva i spaljivanje sa saborcima najmanje šest civila Srba i Hrvata. Među njima 20-ogodišnje Јagode Јanković koju su prethodno silovali. Za pljačkanje imovine ubijenih. I nije to za sarajevske pravnike bio ratni zločin, već eto “obično” ubistvo u ratu uz “obične”, mnogo blaže kazne!

Tadašnji sudija Muhidin Kapo kaže da su svi oni kazne izdržali.

– Vjerovatno je bilo nekih pomilovanja i uslovnih otpusta i svašta, uglavnom oni su kazne izdržali – tvrdi Kapo.

Vremenski propisane u dispozitivu presude, međutim, definitivno nisu! Koliko je dana ili mjeseci, od propisanih 122 u zatvoru i pritvoru proveo presuđeni zločinac Zornić, zna valjda samo on. Ali, ćuti. Njegov advokat još juče je tvrdio dva  mjeseca i 20 dana. Danas, međutim, Kadrija Kolić kaže da je Zornić “odležao dvije godine i dva mjeseca, nakon toga je pomilovan. Kaznu služio u vojnom zatvoru u Sarajevu”.

Ratni arhiv u Sarajevu nedostupan. No ni dvije godine, a pogotovo ne dva mjeseca nisu dvije trećine izrečene kazne, nakon koje je zakonom dozvoljeno pomilovanje. Ali Zornić i njegove, kao i sve ostale sarajevske ubice i piromani ipak su pomilovani. Odlučio je tako u februaru 1995. godine Alija Izetbegović. Da li je Zornić do tada u zatvoru zaista boravio, ili je samo u papirima bio zatvorenik!? Kako god, srpski logoraši, a među njima i žene, koji su u spomenutom vojnom zatvoru – bivše kasarne “Viktor Bubanj” tamnovali, kazivali su kako su posebne torture preživljavali od zatvorenih tada muslimanskih vojnika, pohapšenih u akcijama “Trebević”.

Simo Tuševljak priča da su ćelije muslimanskih vojnika bile otključane.

– Njima je bilo dozvoljeno da ona krivična djela koja su činili po Sarajevu na slobodi, nastave da rade i u zatvoru “Viktor Bubanj”, da prebijaju, ubijaju, siluju, i sve drugo, a da za to ne odgovaraju – ističe Tuševljak.

Akcije Trebević 1, 2, i 3 ili kako to u Sarajevu vole da kažu, obračun sa kriminalom i zločinima u vlastitim redovima po odluci tadašnjeg Predsjedništva, ipak su bile nametnute. I to nakon što su sarajevski kriminalci i ubice zaogrunuti plaštom heroja, kako je to svojevremeno priznao i tadašnji ministar policije Bakir Alispahić, oteli dva vozila UNPROFOR-a. A iz Njujorka i Brisela naizmjenično počeli pristizati “aberi”, da će “opkoljeno” Sarajevo odgovarati za genocid nad nebošnjacima. Kako god, sarajevska ratna istorija beščašća, još jednom je potvrđena.

RTRS