Grad Prijedor raspisao je konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola za školsku 2019/2020. godinu, a prvi put biće dodijeljene tri vrste stipendija.
Šef Odsjeka za obrazovanje grada Prijedora Stevica Dronjak rekao je Srni da će stipendije biti dodijeljivane prema socijalnom statusu, deficitarnosti zanimanja i uspjehu u školi.

Svaki kandidat prijavu može podnijeti za samo jednu od ovih stipendija, pod uslovom da ne prima stipendiju iz drugih javnih izvora.

“Novi pravilnik o dodjeli stipendija donio je gradonačlnik. Na to smo se odlučili jer su se ova tri kriterijuma do sada nalazila unutar jedinstvenog konkursa i kandidati iz nekih kategorija bivali bi eliminisani, jer su drugi kriterijumi donosili više bodova. Sada ćemo imati bodovanje koje će svima dati iste šanse”, objasnio je Dronjak.

Pravo na stipendije prema socijalnom statusu mogu ostvariti djeca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do pete kategorije, djeca bez oba roditelja, djeca samohranih roditelja, djeca čiji su jedan ili oba roditelja nezaposleni i sa utvrđenim socijalnim statusom, djeca sa invaliditetom koja su korisnici prava na tuđu njegu i pomoć, djeca iz porodica sa četvoro ili više djece i djeca roditelja sa statusom civilne žrtve rata ili koja su i sama civilne žrtve rata.

Dronjak je naveo da je novina i to što su proširena prava po socijalnom statusu budući da će se sada bodovati i peta, a ne samo prve četiri kategorije ratnih vojnih invalida.

“Tu su sada i djeca nezaposlenih roditelja sa utvrđenim socijalnim statusom, djeca sa invaliditetom i djeca roditelja sa statusom civilne žrtva rata ili koja su i sama civilne žrtve rata. Ovo sve sada se u pravo uvodi po prvi put”, dodao je Dronjak.

Za stipendije za deficitarna zanimanja mogu konkurisati đaci sa prosjekom ocjena 3,50 i više, koji se školuju za tehničare informacionih tehnologija, mehatronike, elektroenergetike ili CNC tehnologije, te budući pekari, varioci ili kuvari, dok stipendije za uspjeh u školi mogu ostvariti odlikaši.

Komisija za dodjelu stipendija prvo će utvrdili preliminarnu rang-listu učenika kojima će biti dodjeljena stipendija na koju se u roku od sedam dana može uložiti prigovor, nakon čega se utvrđuje konačna rang-lista.

Javni konkurs sa detaljnim informacijama i obrasci za sve tri vrste stipendija dostupni su na veb stranici gradske uprave www.prijedorgrad.org.

Mjesečna stipendija za srednjoškolce je 70 KM i isplaćuje se 10 mjeseci.

Javni konkurs za dodjelu stipendija redovnim studentima prvog ciklusa za akademsku 2019/2020. godinu grad Prijedor objaviće u novembru, nakon što se završe jesenji ispitni rokovi na fakultetima.