U Političkoj deklaraciji PDP “Republika Srpska 2019-2039” ne da ništa nije skriveno, nego su na vrlo transparentan način navedeni politički ciljevi PDP i, mi mislimo, nabolji mogući interesi same Republike Srpske za narednih 20 godina.

To za Srpskainfo kaže generalni sekretar PDP Milko Grmuša osvrćući se na negativne komentare iz Sarajeva na deklaraciju njegove partije, koja će danas biti usvojena na Saboru PDP u Banjaluci.

– Za razliku od političke konkurencije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, mi nismo zarobljeni u prošlosti, nego gledamo sa optimizmom u budućnost. PDP je partija budućnosti, a od Republike Srpske želimo da gradimo društvo budućnosti, inovacija i prosperiteta – kaže Grmuša.

Naglašava da PDP smatra da je Bosna i Hercegovina srpska, koliko i bošnjačka i hrvatska, i da se te zajednice ne odriče.

– Sa svoje strane, mi kao dobri i fer takmičari želimo da Republika Srpska vodi cijelu BiH naprijed, da bude njen politički, ekonomski i civilizacijski lider i ne vidimo šta je u tome nelegitimno. U svakom slučaju, PDP je sa ovom deklaracijom snažno iskoračio u XXI vijek i zaista nemamo namjeru da se bavimo niti retrogradnim političkim idejama iz XIX vijeka, kao niti njihovim nosiocima – zaključuje Grmuša.

Podsjećamo, u tekstu deklaracije se navodi da Republika Srpska i Federacija BiH grade BiH kao zajednicu koja svojim Ustavom ima ograničene nadležnosti i koja nema mogućnost bilo kakvog ustavnopravnog niti političkog diktata prema entitetima, koji imaju Ustavom jasno određene nadležnosti.

– Ne smatramo da BiH treba uništiti i obesmisliti. No, istovremeno, smatramo da BiH ne treba graditi kao državu sa snažnim centralnim nadležnostima – navodi se u deklaraciji PDP.

PDP nastavlja da insistira na ideji stvaranja političke, ekonomske, carinske i tehnološke unije među zemljama regije Zapadnog Balkana, na isti način na koji je koncipirana i sama EU.

– Srpska treba da ima aktivnu politiku prema BiH. Ako se RS i srpski politički faktor dobrovoljno, a pritom sasvim nepotrebno, sam skloni od BiH, onda će drugi faktori da je modeliraju prema svojim nacionalnim i državnim politikama, što može imati izuzetno negativne posljedice po naše strateške interese – piše u stranačkom dokumentu.

Ukratko, PDP insistira na visoko decentralizovanoj, ali stabilnoj BiH, čiji je lider snažna i prosperitetna Srpska.

Kada je riječ o međunarodnim odnosima, PDP želi da emotivne veze s Rusijom osnaži ekonomskom saradnjom, a čvrsto su opredijeljeni za okretanje novog lista sa SAD, sa kojima žele reafirmaciju dobrih odnosa.

Bezbjednosne integracije su moguće samo ako u njima učestvuju sve zemlje regiona, a kada je riječ o EU, to opredjeljenje je rezultat stava PDP da „Republika Srpska mora biti za stolom na kojem se donose odluke, a ne na stolu“.

Borenović jedini kandidat

Na Saboru PDP danas će biti izabran novi saziv Glavnog odbora stranke, kao i stranački lider. Neizvjesnosti neće biti, jer je aktuelni predsjednik Branislav Borenović jedini kandidat za predsjednika PDP.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Za predsjednika PDP prvi put je izabran u novembru 2015, nakon što se dotadašnji lider i osnivač stranke Mladen Ivanić nije ponovo kandidovao.

Srpskainfo