Udruženje “Čast otadžbine” smatra da je programska deklaracija SDA projekat za ustavno preuređenje BiH, pucanj u Dejtonski mirovni sporazum koji vodi u blokadu svih institucija na nivou državne zajednice BiH, ali i direktan poziv na sukob.
Iz Udruženja navode da ovo nije prvi pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske i ističu da je ovom potezu prethodila apelacija lidera SDA Bakira Izetbegovića za promjenu naziva Republike Srpske, zahtjev za ukidanje Dana Republike, uslovljavanje formiranja vlasti na nivou BiH potpisivanjem Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/ i ulaskom Republike Srpske u ovu alijansu.

“Po Republiku Srpsku sve ovo može imati reperkusije, ukoliko Bakir Izetbegović uspe da `srpske ministre` zadrži u Savjetu ministara, a Republika Srpska nastavi egzistiranje u državnoj zajednici BiH”, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja “Čast otadžbine” istakli su da je Republici Srpskoj potreban mir i srpsko jedinstvo, te da Izetbegović i SDA nemaju snagu da sruše Srpsku bez pomoći “kooperativnih Srba”.

Odgovor Srba, kako se ističe, treba biti zahtjev za poštovanje Dejtonskog sporazuma i povratak oduzetih ovlaštenja Republici Srpskoj, a, ako ne bude, onda Srbi moraju napustiti zajedničke organe i spriječiti funkcionisanje antisrpske i parazitske državne zajednice BiH.

Iz Udruženja “Čast otadžbine” ocjenjuje da rukovodstva srpskih parlamentarnih stranaka SDS i PDP nisu za napuštanje i blokadu institucija BiH jer žele da “zadrže sadašnje pozicije po svaku cijenu”.

Podsjećajući da je o opasnosti deklaracije SDA po Republiku Srpsku govorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je, kako su naveli iz ovog udruženja, na sastanku sa liderima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske pozvao Srbe na jedinstvo.

“Bakir Izetbegović u svim svojim nastupima govori o prošlom ratu ili preti nekim novim, a cilj mu je držati Srbe pod stalnom tenzijom, tako da im ne bi pala na pamet neka odluka o samoopredeljenju ili otcepljenju Republike Srpske”, ocjenjuje se u saopštenju.

Iz Udruženja “Čast otadžbine” napominju da Izetbegović bez srama brani, kako on kaže, “ugledne komandante Armije BiH koji prolaze kroz pravosudnu golgotu”.

“Umesto da se ogradi od zločina koje su počinili mudžahedini, Dudaković, Orić, Mahmuljin i ostali, i oslobodi se ratnih kadrova u institucijama BiH, ogrezlih u zlodelima, on jadikuje nad njihovom sudbinom”, ističu iz “Časti otadžbine”.

Iz Udruženja “Čast otadžbine” ocijenili su da je ovakvo ponašanje Izetbegovića i SDA zločin protiv mira, te da je “Bakir odgajan i zadojen šovinizmom prema Srbima i svemu što nosi srpsko ime”.

Na Kongresu SDA 14. septembra usvojena je Programska deklaracija u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom “republika BiH”, sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim.

SRNA/RTRS