Od 2016. godine provodi se postupak dodjele u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini RS, a na području grada Prijedora. Prema informacijama iz Odsjeka za poljoprivredu grada Prijedora, 20 poljoprivrednih proizvođača ispunilo je uslove iz oblasti stočarstva ratarstva i voćarstva, kako bi ostvarili pravo na zakup i oni trenutno raspolažu sa 276 hektara.

-Za tu površinu grad Prijedor i RS ostvare 22.000 KM, koje se uplaćuju na račun grada. Shodno uslovlma predviđenih Zakonom i provedenih postupaka, pri samoj dodjeli zemljišta 13 korisnika je iz oblasti stočarske proizvodnje, pet iz oblasti ratarske i dva poljoprivredna proizvođača iz oblasti voćarske proizvodnje – navela je Tatjana Marić, šef Odjseka za poljoprivredu.

Proces licitacije zemljišta u zakup biće nastavljen do kraja godine, a riječ je o još oko 300 hektara, koje treba da prođe zakonsku proceduru.

-Zakonske odredbe dalje nas uvode u proceduru dodjele poljoprivrednog zemljišta putem licitacije, od ukupno 600 hektara, 276 je podjeljeno. Za taj ostatak, u procesu smo pripreme za nastavak dodjele poljoprivrednog zemljišta putem licitacije. Gradska uprava mora ostvariti sve uslove i predusiove da bi mogla krenuti u taj postupak, koji će započeti krajem ove godine – najavila je Marićeva.

S obzirom na broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i njihovih potreba i dalje se traži dunum više obradive zemlje, naravno na velikim parcelama s obzirom da usitnjene nisu u interesu poljoprivrednih proizvođača.

Kozarski