Predsjedavajući Srpskog kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić očekuje da će sastanak kolegijuma oba doma parlamenta sa članovima Predsjedništva BiH rezultirati upućivanjem imena kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara u parlamentarnu proceduru, što je uslov za deblokiranje institucija BiH.

Stevandić je izrazio zadovoljstvo što je na sastanku Proširenog kolegijuma Predstavničkog doma prihvaćen njegov prijedlog o održavanju sastanka kolegijuma oba parlamentarna doma sa Predsjedništvom BiH s ciljem otklanjanja postojeće blokade.

U izjavi novinarima nakon sastanka Proširenog kolegijuma, Stevandić je rekao da je zadovoljan i što je prva tačka predloženog dnevnog reda “utvrđivanje preostalih prijedloga za izbor članova stalnih komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”, na zahtjev Srpskog kluba, Kluba SNSD-a i HDZ-a, zbog nepostojanja poslovničkog osnova, zamijenjena raspravom o razlozima nefunkcionisanja institucija.

– Mislim da je uzrok blokade to što je prekršen ustavni, zakonski i poslovnički normativ jer Predsjedništvo BiH nije uputilo prijedlog predsjedavajućeg Parlamentarnoj skupštini BiH i tu nastaje problem koji onemogućava konstituisanje komisije za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara – istakao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, ovim je onemogućen rad parlamenta i Savjeta ministara u skladu sa rezultatima izbora, Ustavom, zakonom i demokratskim normama.

– Sve ostalo je alibi da bi se zadržao sadašnji sastav Savjeta ministara koji ne odgovara ni Ustavu ni demokratskim normama, a, bogami, ni etičkim jer je prvi put da opozicija vlada, a da pobjednici koji imaju većinu ne mogu da je verifikuju – dodao je Stevandić.

Kao posljedicu toga on je naveo velike političke razmirice u BiH i donošenje raznih akata i deklaracija.

Stevandić je istakao da je najveća laž da postoji blokada u Parlamentarnoj skupštini jer je to posljedica zastoja u vezi sa imenovanjem kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara u Predsjedništvu BiH.

On je dodao da je neistina da bi Savjet ministara, u slučaju da srpski ministri u tom tijelu podnesu ostavku, funkcionisao sa njihovim zamjenicima.

– To je neistina jer ako nema jednog ministra iz reda srpskog naroda Savjet ministara ne funkcioniše – objasnio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, da su predstavnici SDS-a i PDP-a prihvatili izborni poraz i podnijeli ostavke, Savjet ministara bio bi formiran u roku od 15 do 30 dana.

– To je navjeća prevara i laž, svi žele da zadrže svoje pozicije za koje nemaju legitimitet na izborima i da te pozicije koriste za svoju buduću propagandu, pošto idu lokalni izbori – naveo je šef Srpskog kluba poslanika.

Stevandić je dodao da su posljedica svega toga poremećeni međunacionalni odnosi u BiH i razne ratnohuškačke izjave.

– Ako svi želimo mir, razvoj i da radimo u ovom parlamentu, onda moramo poštovati rezultate izbora i da onaj ko je pobijedio sastavi Savjet ministara – istakao je Stevandić.

Navodeći da se tehnički mandat još aktuelnog Savjeta ministara ne može porediti sa situacijom kada je predsjedavajući Savjeta bio Nikola Špirić, Stevandić je objasnio da je sada drugačija situacija.

– Imate nespornu parlamentarnu većinu koja je izabrala kolegijum i koja ima identičnu reprezentaciju u Predsjedništvu BiH. Ne možete na dva mjesta imati jednog parntera, a na trećem drugog koji je van izbornog legitimiteta – poručio je Stevandić.

RTRS