Prizemna kampanja na javnom RTV servisu FBiH protiv Srbije, njenog predsjednika ali i Republike Srpske, jalov je pokušaj da se skrene pažnja sa teškog ekonomskog stanja u tom entitetu. Analitičari kažu da sarajevskim medijima i političarima smeta pomoć Srbije Srpskoj i opštinama sa srpskom većinom u Federaciji. U emisiji federalne televizije Mreža, Srbija je predstavljena kao zemlja u kojoj vladaju “korupcija, nasilje i Vučićev kriminalni režim”.

Opsesija Srbijom i Republikom Srpskom u federalnim medijima imala bi smisla da u Federaciji vlada rajski mir i blagostanje, da nema štrajkova zdrastvenih radnika i rudara, da ne propadaju javna preduzeća, da je formirana entitetska vlada, da se poštuju prava Srba. Ovako nema racionalnog objašnjenja za bavljenje temama iz “tuđeg” dvorišta, isključivo u negativnom kontekstu.

– Imamo situaciju gdje su legitimno izabrani predstavnici vlasti u Srbiji problem za Federalnu televiziju i ona kao javni servis ne bi trebalo da krši elementarno pravilo druge strane i da se upetljava u političke odnose u Srbiji i da za legitimnu vlast daje neprimjerene epitete – izjavio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

Dževad Galijašević, ekspert za borobu protiv terorizma, izjavio je da bi bilo pametno da se sarajevski mediji i bošnjačke vlasti ugledaju na Srbiju.

– Priče o režimu Vučića je nešto što ne prihvata nijedan releventan lider u svijetu. Vučić razgovara sa Putinom, Si Ćipingom, Putinom, prima Makrona, a u Sarajevo dolaze trećerazredni zvaničnici – ističe Galijašević.

Federalna TV obrušila se i na odlazak stranačkih lidera iz Srpske u Beogradu. Baš kao i Denis Zvizdić, poručuju da bi bilo bolje da je to bio sastanak državnih delegacija, a ne predstavnika jednog naroda. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužen je da ruši BiH. Dolazak u Drvar predstavljen je maltene kao iscrtavanje granice Srbije.

– Problem je što je Vučić, zajedno sa Dodikom, pomogao opštinama Drvar i druge zapadnokrajiške opštine kojima federalne vlasti ne žele da pomognu. Oni ne ulažu u te opštine, a sada kada Srbija i Vučić žele to da urade, dobijaju od Federalne TV ovakvo targetiranje – naglasio je Mazalica.

– Političko-medijski centri moći u Sarajevu nikako da prihvate da Srbija može i da pomaže Srpsku i srpski narod u cijeloj BiH. Ponašaju se kao da je neko na njih izvršio atentat, a ne oni na Vučića koji im je oprostio pokušaj ubistva u Potočarima 2015. godine – rekao je Mazalica.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbjednosne nauke Univerziteta u Banjaluci ističe da, kada se javni servis do te mjere eksponira, ne možemo a da se ne upitamo čija je to politika i šta je cilj?

– Mi znamo koje je neugodnosti Vučić imao u Potočarima, a sve se moglo završiti linčom i pogibijom. On je smogao snage da odigra partiju šaha sa Izetbegovićem koji je politički najodgovorniji za sve to što se dešavalo – istakao je Ćeranić.

I dekan Fakuteta za bezbjednost u Banjaluci Stojan Župljanin ističe da bi BiH i njene institucije trebalo prvo da odgovore kada misle završiti istragu i pronaći krivca za pokušaj atentata na predsjednik Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima kod Srebrenice 2015. godine.

– Ovo je regionalni skandal koji je ostao potpuno nerasvijetljen i po kome vlasti u BiH očito ne rade ništa – dodao je Župljanin.

Možda bi u Sarajevu otupili svoje napade, da se u Drvaru, tokom posjete Aleksandra Vučića, umjesto Srbiji klicalo BiH. Teško je to očekivati od Krajišnika koje je 5. korpus, pod komandom Atifa Dudakovića, upravo u ime te BiH protjerao, popalio i pobio.

Kantonalna i federalna vlast čine malo ili ništa na obnovi i povratku Srba. Kada to zajednički naume da urade Srpska i Srbija, u Sarajevu se raskukaju nad BiH i njenom suvrenešću i krenu sa medijskim napadima na izmišljenog neprijatelja.

RTRS