Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke Slobodan Župljanin izjavio je da je Srbija, kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, do sada bezbroj puta pokazala da se ne miješa u unutrašnje stvari drugih zemalja, ali iskazuje punu odgovornost kao potpisnik tog sporazuma.

– U više navrata i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je veoma pomirljivim tonom jasno ukazujući da se ne miješa u unutrašnje stvari drugih država, ali je isto pokazivao da vodi računa i prati situaciju u BiH, a posebno u Republici Srpskoj sa kojom Srbija ima potpisan Sporazum o specijalnim paralelnim vezama – rekao je Župljanin Srni.

Kada je riječ o negativnim reakcijama u sinoćnjoj emisiji Mreža FTV na predsjednika Vučića i Republiku Srbiju, Župljanin smatra neprimjerenim, nekulturnim i nediplomatskim.

– BiH i njene institucije trebalo bi prvo da odgovore kada misle završiti istragu i pronaći krivca za pokušaj atentata na predsjednik Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima kod Srebrenice 2015. godine. Ovo je regionalni skandal koji je ostao potpuno nerasvijetljen i po kome vlasti u BiH očito ne rade ništa – istakao je Župljanin.

On je naveo da bi, u najmanju ruku, bilo diplomatski, kulturno i pristojno da se taj slučaj istraži, da se pronađu počinioci i privedu pravdi i zakonu, a tek tada da se uzima za pravo da se komentariše predsjednik Vučić i Srbija.

Župljanin je rekao da je neprimjereno da se u pomenutoj emisiji “pljuje po Srbiji, a da se istovremeno ne obezbijedi prisustvo i predstavnika aktuelne vlasti u Srbiji”.

– Takva praksa, koju na vrlo otvoren način protežira hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić i poneki predstavnici vlasti iz reda bošnjačkog naroda, neprimjerena je i za svaku je osudu – rekao je Župljanin.

Župljanin je poručio da bi BiH prvo trebalo da počisti svoje dvorište, pa da se onda bavi susjedima, posebno ozbiljnim zemljama poput Srbije koje su u međunarodnoj zajednici i u svijetu prepoznate kao faktor stabilnosti.

SRNA/RTRS